Măi frate, măi, de cînd se economiseşte în detrimentul educaţiei şi culturii?

Ala Mutilică
Ala Mutilică

Ştiţi cît poate costa un simplu mers pe stradă sau o plimbare într-un parc populat cu indivizi needucaţi? Cît costă adunarea gunoiului aruncat peste tot, un pom rupt, un bec spart, o bancă distrusă? Nu ştim a preţui ceea ce avem. Şi asta, pentru că mulţi concetăţeni de-ai noştri au făcut o şcoală de mîntuială. Nu au frecventat instituţiile care să le asigure civilizarea prin asimilarea de informaţii, unde să poată să-şi continue educaţia şi deprinderile obţinute în şcoală. Adică, le-a lipsit biblioteca.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir  Putin, a rezolvat problema accesului la informare, documentare şi lectură publică prin transformarea a 800 de baruri în biblioteci publice. Bravo lui! Noi nu sîntem în stare să păstrăm nici ceea ce avem. Căutăm o formulă de optimizare…
Măi frate, măi, de cînd se economiseşte în detrimentul educaţiei şi culturii? Mintea moldoveanului de pe urmă – tăiem creanga pe care stăm cocoţaţi.
Sînt bibliotecară, mi-i dragă profesia. O spun cu mîna pe inimă: asemenea dispreţ făţă de rostul, locul şi viitorul bibliotecilor nu am mai întîlnit niciodată nicăieri în altă parte. Îngrozitoare este lipsa de perspectivă pe care ne-o oferă cei ce guvernează. De aceea şi mulţi dintre noi migrează spre alte domenii. Păcat.
Ca să poţi cere, trebuie să dai. Spuneţi-mi, dragi aleşi ai poporului, ce s-a întîmplat cu promisiunile făcute în campania electorală? Ce condiţii aţi creat pentru bibliotecile publice, unde vara ne sufocăm de căldură, iar iarna stăm îmbodoliţi ca nemţii sub Stalingrad?
Unde sînt calculatoarele promise, ca lumea să poată beneficia de acces liber la informaţie?
Da, vom avea calculatoare şi tehnologii ultramoderne, dar nu din mila voastră, ci a Fundaţiei “Melinda şi Bill Gates”, care vine să doteze tehnologic bibliotecile publice prin programul ,,Biblionet-lumea în biblioteca mea”. Să cîştige cei deştepţi şi care merită!
Avem un Colţişor American la Biblioteca Publică “Dimitrie Cantemir” din Ungheni, dar şi acesta este un serviciu al Ambasadei SUA în Moldova. Avem trei computere performante conectate la internet,  literatură în engleză, DVD-uri, jocuri pentru copii, programe de studiere a limbii engleze, acces liber la internet şi totul – gratuit! În curînd vom primi mobilier nou, cărţi pentru copii şi adulţi – totul pentru o deservire mai calitativă a utilizatorilor. Dacă vă imaginaţi că americanii nu sînt loviţi de criza mondială, vă înşelaţi amarnic.
Dar la ei se pune accentul pe dezvoltarea personală a cetăţeanului şi promovarea culturii americane, inclusiv în Moldova.
Dacă vizitaţi cumva site-urile primăriilor, consiliilor locale sau raionale, ale instituţiilor publice, şi o să vă minunaţi. În cele mai multe dintre ele biblioteca publică nici măcar nu este menţionată la compartimentul: instituţii utile membrilor comunităţii. Sigur, avem treburi mai ,,importante” de făcut, tovarăşi!
Trebuie să ştiţi că biblioteca publică este un spaţiu social. Lipsa sau reducerea acestuia duce la involuţie, iar societatea începe a duce o viaţă de vizuină.
Biblioteca este o instituţie a prezentului şi a viitorului. Chiar dacă voi, cei de la conducere, nu vă daţi seama că investiţia în capitalul uman este esenţială pentru menţinerea unui popor, după ce veţi deveni ţărînă, credeţi-mă pe cuvînt, biblioteca tot va exista. Iar doritori de a citi cărţi împrumutate vor fi cu duiumul.
Poate se îndură de noi Managerul-şef al programului Terra şi ne dă mintea cea de pe urmă. Ar trebui să citim, poate, mult mai des „Hai, măi frate,/ Hai, măi frate,/ Zorile s-aprind…”.  Versurile le găsiţi la noi la bibliotecă.
Morala: ,,Cine şi-a astîmpărat setea, întoarce spatele fîntînii din care a băut, iar portocala stoarsă ajunge de pe o tipsie de aur în lada cu gunoi”.
Ala Mutilică


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *