Lungul drum către descentralizarea reală a autorităților locale

interviu, Alexandru Ambros, primar, ungheni
Interviu Europa Liberă cu primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.
Valentina Ursu: Descentralizarea puterii va fi posibilă doar dacă primarii vor fi aleși pe cale cinstită. Declarația a fost făcută de  liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională, unde s-au discutat recomandările Consiliului Europei privind democrația locală și regională din Moldova.  Președintele PCRM a  sugerat că una din cele mai grave probleme, care trebuie să fie soluționată, este alegerea prin metode corupte a primarilor și șefilor de raioane, astfel autoritățile locale fiind conduse de persoane necompetente de cele mai dese ori. Cum înţeleg primarii descentralizarea puterii?  Scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei depinde şi de felul în care va fi asigurată independenţa puterii locale. Descentralizarea există doar pe hârtie, deocamdată. O spun chiar exponenţii puterii locale. Printre aceştia şi Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, care insistă asupra  descentralizării.
Alexandru Ambros: „Descentralizarea este un lucru foarte la timp acum pentru autorităţile locale, pentru că practic deciziile care se iau, ele se iau pentru a presta serviciile de calitate. Şi întrebarea este că cine poate să exercite aceste servicii mai bine? La sigur că administraţiile publice locale de nivelul unu, pentru că ele sunt cele mai aproape de popor. Însuşi faptul că strategia naţională de descentralizare deja a fost aprobată în Parlament, spune despre aceea că conducerea centrală este preocupată de această întrebare.”
Europa Liberă: Ce parteneriat există între puterea centrală şi cea locală?
Alexandru Ambros:
 „Existenţa calmului, acesta este acel pod de discuţii, care este între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală.”
Europa Liberă: L-am ascultat şi pe premierul Vlad Filat, care avea un mesaj foarte clar către cei care conduc administraţiile locale, spunând că şi ei s-au săturat să audă tot of-of-of, lume care mai mult se plânge decât răsuflecă mânicile.
Alexandru Ambros:
 „Eu sunt în general împotriva celor care zic că în ţara noastră este atât de rău de trăit şi lucrurile merg atât de prost, şi Moldova este o ţară săracă, ş.a.m.d. Nu este corect. Ea este administrată prost, şi la nivel local, şi nu perfect să zicem, la nivel central.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă o administrare proastă?
Alexandru Ambros:
 „Ineficientă. Este o problemă pentru autorităţile locale de nivel unu, lipsa de capacităţi administrative, lipsa de capacităţi instituţionale, lipsa de personal, până la urmă trebuie să spunem foarte clar.”
Europa Liberă: Domnule Ambros, admitem că s-a produs descentralizarea, ce câştigă Ungheniul? Primăria de la Ungheni, ce aşteptări leagă de la această descentralizare?
Alexandru Ambros:
 „Vor avea de câştigat absolut toate localităţile pentru că deja acele atribuţii, care sunt date şefilor de administraţii publice locale pot fi îndeplinite de ei înşişi. Şi atunci nu mai ai pe cine da vina.”
Europa Liberă: Ce competenţe vă sunt limitate astăzi?
Alexandru Ambros: „Există anumite probleme la buget. Trebuie să înţelegem foarte bine că bugetul este cel care este. Dacă noi vom cere să zicem că la Ungheni să ne dea un buget mai mare, păi trebuie să ne întrebăm: dar din contul cui va fi acest buget mai mare?”
Europa Liberă: De ce atât de greu se dezvoltă comunităţile ca să aibă contribuţii mai mari extrabugetare?
Alexandru Ambros:
 „Lipsă de capacităţi administrative pentru a atrage şi investiţii străine şi a răspunde doleanţelor alegătorilor săi.”
Europa Liberă: Cât trimiteţi Dumneavoastră centralizat bani şi cât vi se întorc?
Alexandru Ambros:
 „Există bugetul de consolidare, problema este în altceva, că autorităţile locale trebuie să fie stimulate, să fie motivate pentru a lucra mai bine şi a lucra mai mult. Asta înseamnă că acele localităţi care să zicem că se descurcă mai bine, au o economie relativ mai bine pusă la punct, trebuie să aibă respectiv şi un buget direct proporţional cu eforturile pe care le depun şi cu contribuţia pe care o fac în bugetul consolidat. Vedeţi ce se întâmplă, că în acele localităţi unde cinci la sută sunt veniturile proprii, iar în proporţie de 95 la sută sunt transferuri, sunt absolut lipsite de motivaţia de mai face ceva. De ce? Pentru că oricum în proporţie de 95 la sută sunt asiguraţi. Şi lucrul acesta demotivează localităţile sărace să se gândească cum să-şi câştige existenţa.”
Sursa: Radio Europa Liberă


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *