Într-o zi se va da adevărata valoare circului
Cui nu-i place circul? Animale dresate, clovni și acrobați – pe toți îi puteți întîlni la Studioul artistic de circ ”Curcubeul” de la Palatul culturii din Ungheni.
Aici vin să învețe arta circului, inclusiv dresarea animalelor, şi cei mari, şi cei mici, ei fiind ghidați de conducătorul studioului, Pavel Secrii. La ora actuală, sînt 15 la număr.
„Școala circului este cea care te învață de toate. Nu este nevoie de diplome ca să fii circar, trebuie doar să-ți placă foarte tare să fii în centrul atenției, în lumina reflectoarelor şi să faci spectacol, culegînd aplauzele și zîmbetele publicului”, spune, entuziasmat, Pavel Secrii.
Dînsul este convins că, cel ce a pășit măcar o dată în lumea circului, va rămîne marcat pentru totdeauna. Unde mai pui că Pavel Secrii cunoaşte viața de circar nu doar din auzite, dar şi din experiența proprie. Este deja de 30 de ani artist amator de circ. S-a dedicat totalmente profesiei, transformînd-o întru-un mod de viață.
Studioul „Curcubeul” îşi are ușile deschise pentru toți doritorii de a cunoaște lumea circului din culise. „Am venit aici cu trei ani în urmă – din curiozitate. Azi pot spune cu certitudine că circul este ceva deosebit”, ne-a spus acrobatul Vladimir Brăguța, în vîrstă de 30 de ani, după care a accentuat că-i este recunoscător antrenorului său, Pavel Secrii, pentru eforturile depuse la crearea personalității lui de artist de circ, fie şi amator.
Au îndrăgit şcoala de circ de la Ungheni, condusă de Pavel Secrii, şi cei mai mici membri ai studioului. Ei au recunosct că așteaptă cu nerăbdare zilele cînd au antrenamente cu maimuța Jesica sau cu șerpii. Apropo, toate animalele îi aparțin antrenorului și sînt întreținute la el acasă. Sînt foarte multe la număr. Nici chiar el nu mai ştie exact cîte sînt, dar susţine că se apropie de o sută.
„Mă strădui, de fiecare dată, să le dezvolt discipolilor mei dragostea față de animale. Or, acolo unde este frică, circ nu există”, menţionează antrenorul.
Potrivit lui Pavel Secrii, viitorul circului în Moldova este incert. Acest fapt însă nu-l va opri din drumul său de a promova arta circului. „Eu cred că lumea e sătulă de fonograme și talente false. Într-o zi, se va înţelege adevărata valoare a circului, unde, fără muncă și eforturi fizice enorme, nu-l poți cuceri pe spectator”, a mai adăugat dînsul.
Referindu-se la programeleartistice pregătite în cadrul studioului ”Curcubeul”, Pavel Secrii a spus că sînt ”adevărate show-uri, întotdeauna diferite, colorate și încărcate cu energie pozitivă”. Ultima ieșire în scenă a circului s-a produs de Ziua Copilului, în parcul central din Ungheni. Membrii studioului, deghizați în clovni, au dăruit zîmbete și bună dispoziție tuturor copiilor prezenți la sărbătoare.
„Acceptăm orice invitaţie şi mergem cu drag cu circul nostru prin şcoli, grădiniţe, în cămine culturale”, a remarcat, în încheiere, conducătorul studioului ”Curcubeul”.
Ina Landa
Lasă un răspuns