Castanul australian (Castanospermum)

flori, castanul australianEste o plantă de aprtament foarte frumoasă, deși nu foarte răspîndită. Castanul australian este un copăcel veșnic verde, numit și arborele de fasole, pentru că fructele lui amintesc de fasole. Țara de origine a acestuia este Australia, unde crește pînă la dimensiunile unui copac de 40 de metri.
Castanospermum a fost aclimatizat ca arbore ornamental. Mai este numit arborele de fasole sau fasolea neagră (din cauza asemănării păstăilor sale cu cele de fasole). Lemnul castanului australian este foarte apreciat fiind folosit la fabricarea mobilei.
Crescut în ghiveci, dimensiunile lui trebuie adaptate înălțimii plantei. Dacă ghiveciul este prea mare, rădăcinile se vor dezvolta prea mult, în detrimentul plantei, care va rămîne mică.
Pe vară, castanul poate fi scos în aer liber, dar trebuie ținut cont de faptul că, deși are renumele unei plante rezistente, temperatura sa preferată este de circa 26 grade Celsius. Planta iubește căldura, dar și umezeala. Țineți planta în lumină medie indirectă, dar asigurați-i cîteva ore de lumină directă, la orele dimineții sau ale serii. Așadar, așezarea ideală este într-o fereastră cu orientare spre răsărit sau spre apus.
Ca plantă de interior, castanul australian este mic și crește lent, avînd frunze lungi și strălucitoare. Poate atinge doi metri înălțime în condiții bune de viață. Se comercializează în ghiveci, unde pot crește cîte trei-patru exemplare.
Semințele lui sînt foarte asemănătoare cu castanele, care au și dat numele plantei.
Castanului australian îi place solul umed, dar udarea în exces ar putea să ducă la putrezirea rădăcinilor. Regula generală: lăsați pămîntul să se zvînte la suprafață, înainte de a-l uda din nou. Apa nu trebuie să rămînă pe mult timp în farfurioară. La udat, dacă apa de robinet este foarte dură, folosiți apa filtrată sau chiar distilată – în nici un caz apă proaspătă, ci stătută măcar cîteva zile într-un flacon.
În aer liber, copacul Castanospermum face flori de culoare roșie și galbenă. Fructele sale sînt sub formă de păstăi lungi, de 12-20 cm fiecare, adăpostind cîte 3-5 semințe. Atenţie: aceste semințe sînt toxice.
Dacă v-ați gîndit să încercați să plantați copăcelul în grădină, alegeți un loc la cel puțin zece metri depărtare de fundația casei sau a garajului, de canalele de scurgere sau de piscină, căci copacul respectiv are niște rădăcini foarte puternice care se extind foarte rapid.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *