Beneficiile consumului de roşii

roșiiCa sa întelegem care sînt elementele care fac roşiile nişte alimente minune pentru sănătate, trebuie să ştim că ele conţin: vitamina A, C, K, complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6), potasiu, fosfor, calciu, magneziu, selenium, licopen, acid folic.
Cercetătorii au descoperit că licopina, pigmentul conţinut de roşii, previne cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, la plămîni. Pe lîngă faptul că sînt un bun hidratant, datorită conţinutului mare de apă şi de vitamine, roşiile protejează pielea împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete şi previne apariţia melanomului malign. Oamenii de ştiinţă susţin că licopenul pe care roşiile îl conţin ar putea fi cheia prevenirii bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer.
Roşiile ajută şi la întărirea sistemul imunitar. Aceste legume conţin fibre, iar fibrele ajută la reglarea nivelului de colesterol din sînge. Mai mult, vitamina B3, pe care o întîlnim în roşii, este o modalitate naturală de a trata colesterolul rău. Tot roşiile previn oxidarea colesterolului, adică arteroscleroza. Potasiul din ele reduce tensiunea arterială şi previne infarcturile, formarea cheagurilor de sînge şi atacurile cerebrale. De asemenea, vitamina B6 din roşii protejează vasele de sînge de compuşii care le afectează.
Roşiile mai sînt o bună sursă de fibre care ajută la tranzitul intestinal, stimulează digestia şi previn constipaţia. Consumul unei jumătăţi de kilogram de roşii pe zi accelerează metabolismul, stimulînd astfel procesul de ardere al grăsimilor. Datorită conţinutului de vitamina K, roşiile previn instalarea osteoporozei. Un consum regulat de roşii activează osteocalcinul, cea mai importantă proteină non-colagen din os care menţine sănătatea oaselor.
Consumul de roşii reduce efectele nocive ale tutunului asupra organismului care, în timp, pot fi cauza bolilor precum tromboflebita, cancer, impotenţa vasculară. Roşiile de asemenea vindecă răceala şi gripa. Acestea au un puternic efect antibacterian şi, pe lîngă faptul că ajută la vindecarea organismului atunci cînd sîntem răciţi sau avem gripă, îi măreşte rezistenţa în faţa agresiunilor microbiene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *