Apa potabilă e din ce în ce mai puţină în satele din regiune

Apa potabilă e din ce în ce mai puţină în satele din regiuneNu-i apă în fîntîni. Nu-i apă deloc. Ne trezim dimineața, în zori, ca să reușim să scoatem măcar vreo două căldări de apă, că pe urmă – gata, e tulbură. Înspre seară nu-i deloc”, își spune păsul Eugenia Șvarț din satul Țîghira, Ungheni. Situații similare am întîlnit și în alte sate din raioanele Nisporeni şi Ungheni.
Oamenii spun că trebuie să se trezească cu noaptea în cap pentru a putea să-și facă rezerve de apă. În caz contrar, nu mai apucă să scoată o căldare cu apă cristalină.
Autoritățile caută soluții. De exemplu, la Mănoilești, raionul Ungheni, primarul Grigore Popa a dispus să se toarne în cîteva fîntîni secate, o dată la trei zile, cîte o cisternă de cinci tone cu apă adusă de la un izor din apropiere.
„Deocamdată ne descurcăm şi trăim cu speranța că numărul fîntînilor secate nu se va mări”, face o remarcă dînsul.
Lumea e îngrijorată peste tot. Apa potabilă e la mare căutare. Chiar și în satele unde sînt apeducte, oamenii sînt avertizați să folosească apa din robinete doar în scopuri strict potabile. Cel puțin, aşa ne-a informat primarul de Ciutești, Nisporeni, Iurie Stamati. „Noi întrerupem furnizarea apei pe timp de noapte, ca să se acumuleze în rezervoare. Ziua o distribuim după un anumit grafic, astfel ca să ajungă la fiecare gospodărie”, a declarat dînsul pentru
”Expresul”, accentuînd, totodată, că se mai găseşte cîte unul mai şmecher, ca peste tot de altfel, care-şi udă din abundenţă – cu apă potabilă! – grădinile, în timp ce alţii nu au apă măcar de băut. „Așa este moldoveanul nostru”, a concluzionat primarul.
Și, dacă oamenii de rînd bat alarma, pentru că a scăzut cantitatea de apă în fîntîni, specialiștii centrelor de sănătate publică din Ungheni și Nisporeni spun într-un glas că și calitatea acesteia lasă de dorit. „Ultimele investigații de laborator ne-au arătat că în circa 300 de fîntîni publice din raionul Ungheni avem o situație foarte proastă în ceea ce priveşte calitatea apei. Cantitatea nitraților și sărurilor din apă este de aproape cinci ori mai mare decît norma”, a spus  Serghei Malenda, medic igienist la Centrul sănătate publică Ungheni. Aceasta înseamnă că în majoritatea fîntînilor apa este amară și sărată. Nici la Nisporeni indicii bactereologici și sanitaro-chimici ai apei din fîntîni nu sînt mai buni. Cu toate acestea, potrivit șefului Centrului de sănătate publică Nisporeni, Ion Cibotaru, gustul, culoarea, mirosul și turbiditatea apei din aproximativ 200 de fîntîni publice investigate recent sînt în normă.
Specialiștii sfătuiesc populația nu doar să economisească apa potabilă, ci și să se implice activ la păstrarea și curățarea surselor de apă potabilă. Doar aşa vor fi minimalizate riscurile de infectare în masă a consumatorilor de apă cu diferite bacterii ce se pot dezvolta în condițiile de caniculă.
În raionul Ungheni sînt peste 5000 de fîntîni publice, iar la Nisporeni – peste 1790.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *