Ai noştri la Forumul Naţional al Tinerilor

În fotografie: delegaţia de la Nisporeni
În fotografie: delegaţia de la Nisporeni

După ce tinerii din Nisporeni, Călăraşi şi Ungheni au participat, în primăvara anului curent, la dezbateri organizate în oraşele lor, în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Est-Europeană, reprezentanţii acestora, alături de mulţi alţii din toate raioanele Republicii Moldova, au plecat la Chişinău.
Acolo, timp de două zile, s-a desfăşurat Forumul Naţional al Tineretului – 2012. Cu un cuvînt de salut în faţa celor prezenţi a venit Andrei Brighidin, director dezvoltare şi evaluare la Fundaţia Est-Europeană, Chiril Lucinschi, preşedintele comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova, Ion Cebanu, Ministrul Tineretului şi Sportului, precum şi alte oficialităţi.
Agenda Forumului a fost una destul de încărcată. Cei 125 de tineri au muncit în cadrul a patru ateliere de lucru, ca ulteiror să-şi expună public concluziile.
Totodată, şi-au delegat reprezentanţii pentru audierile parlamentare şi întrevederile cu ministrul Educaţiei,  Mihai Şleahtiţchi, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc, Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. Aici au primit răspunsuri concrete la întrebările ce-i frămîntă.
Ce vor tinerii?
Urmare a discuţiilor purtate, la fina a fost adoptată Rezoluţia Forumului. Prin aceasta, tinerii s-au pronunţat pentru realizarea unor politici de tineret durabile, au optat pentru întroducerea în şcoli a orelor de orientare profesională şi stabilirea unei cote obligatorii în vederea asigurării tinerilor cu locuri de muncă în instituţiile şi întreprinderile de stat. S-a cerut şi blocarea reţelelor de socializare din internet pe perioada desfăşurării orelor în instituţiile de învăţămînt. Studenţilor cu rezultate excepţionale să li se ofere adausuri financiare, să fie elaborat un program naţional de creditare pe termen lung pentru familiile tinere, cu dobîndă avantajoasă, să fie finanţate din bugetul naţional serviciile sociale pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc.
Tinerii s-au pornunţat şi pentru micşorarea numărului de elevi în clase pînă la 15 în scopul eficientizării procesului de studii, pentru interzicerea comercializării alcoolului şi ţigărilor în  preajma instituţiilor de învăţămînt, pentru înfiinţarea incubatoarelor de afaceri la nivel regional destinate tinerilor şi încurajarea acestora de a reveniri la baştină.
S-a atras atenţia şi asupra extinderii reţelelor raionale şi regionale ale consiliilor locale ale tinerilor, iar lucrătorul de tineret să fie inclus în nomenclatorul de profesii; să fie organizate anual Zilele guvernării tinerilor la nivel local, raional şi naţional, iar experienţa de voluntariat să fie luată în calcul în procesul de angajare în cîmpul muncii.
Rămîne de văzut ce va accepta guvernarea din cele propuse de tineri.
Grigore Drăgan,
participant la Forumul Naţionalal Tinerilor 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *