O bancă a îndrăgostiților pentru parcurile din Paris, dar şi din Chişinău

În fotografie: Banca îndrăgostiţilor (fotografie: mihaistamati.wordpress.com)
În fotografie: Banca îndrăgostiţilor (fotografie: mihaistamati.wordpress.com)

Numele unui tînăr nisporenean a ajuns să fie cunoscut în inima Franţei. Designerul Mihai Stamati, originar din Ciutești, Nisporeni, a realizat, în anul 2009, la vîrsta de doar 24 de ani, designul-concept al unei bănci pentru locurile publice ale Parisului, numită ”Le gardien des souvenirs”, ceea ce ar însemna, în traducere, „Străjerul amintirilor”.
Banca neobișnuită a nisporeneanului a fost prevăzută din start ca un obiect de artă în aer liber, care să reflecte caracterul romantic al Parisului și emoțiile trăite de cei care îl vizitează.
După ce a cucerit prin originalitate, gust și rafinament Europa, invenția lui Stamati a obținut rezonanță și la el acasă. În timpul apropiat, această lucrare va căpăta viață în Moldova. Conform unui proiect al Universității Tehnice din Chişinău, absolvent al căreia este, şase bănci de acest fel urmează să fie construite și instalate în scuarul din preajmă.
Mihai Stamati vorbește cu modestie despre proiectul care i-a adus succes. ”Este doar o lucrare care a fost realizată pînă la sfîrșit. Celelalte au rămas pe hîrtie”, a precizat dînsul pentru ”Expresul”, menţionînd că în R. Moldova încă nu există teren de afirmare pentru tinerii designeri. Acestora nu le rămîne decît să-și încerce norocul peste hotare.
Mihai Stamati este pasionat şi de arta fotografică, reuşind să obţină deja numeroase premii. Apropo, „Le gardien des souvenirs” – bancheta proiectată pentru spaţiile publice ale Parisului, a dat titlul unei expoziţii personale de design şi fotografie, care a fost vernisată, acum doi ani, în incinta Institutului Cultural Român de la Paris. „A fost prima mea expoziţie personală şi mă bucur că a fost anume acolo”, a remarcat tînărul creator, care s-a bucurat de aprecierea  mai multor personalități, printre care și Francois Barret, fondatorul  și directorul Centrului de Creație Industrială a Franței.
La ora actuală, Mihai Stamati este profesor universitar de design la catedra design industrial și de produse a Universităţii Tehnice din Chişinău.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *