VIDEO | Taxele din școli, mărul discordiei!

taxele din scoli
Captură: protv.md

Colectarea banilor in scoli este, din nou, marul discordiei dintre Procuratura Generala si Ministerul Educatiei. Dupa trei luni de monitorizari, procurorii au ajuns la concluzia ca parintii continua sa plateasca taxe neoficiale in sustinerea scolilor, iar ministerul nu face nimic pentru a opri colectarea banilor. Responsabilii de la Educatie resping acuzatia.

Procurorii au mai multe exemple in care colectarea banilor, prin intermediul asociatiilor, se face cu abateri de la lege. Desi taxele ar trebui sa fie oferite benevol, in realitate insa parintii sunt impusi sa plateasca. Ei afirma ca o situatie similara se atesta la liceul Titu Maiorescu din capitala, unde asociatia incheie contracte cu parintii.
Procurorii au mai constatat ca in unele scoli din tara, cum ar fi la gimnaziul din Sinesti, raionul Ungheni presedintele asociatiei, dar si contabilul sunt profesori. Acest lucru insa contravine unui regulament al Ministerului Educatiei care le interzice invatatorilor sa fie implicati in colectarea banilor.
Solicitata de PRO TV, directoarea scolii a recunoscut ca anterior era asa ceva, insa dupa ce a fost avertizata de procurori, functiile au fost preluate de parinti.
Acum jumatate de an, Ministerul Educatiei a elaborat un regulament privind relatiile dintre scoala si asociatii. Documentul este insa criticat de procurori, care sustin ca astfel ministerul incurajeaza colectarea banilor.
In urma cu 6 luni, procurorii au mai iesit cu asemenea informatii, situatia insa nu s-a schimbat. Un studiu al Institutului de Politici Publice, de acum cinci ani, arata ca taxele neoficiale in scoli atingea marimea bugetului de stat in educatie.
Astfel, anual parintii ofera aproape 1 miliard 700 de milioane de lei pentru instruirea copiilor, dintre care 25 de milioane lei sunt pentru cadourile profesorilor.


Sursa: protv.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *