VIDEO | Cîntecele soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorvici continuă să unească malurile de Prut
După „Cîntecele Prutului”, un festival organizat cu aproape două decenii în urmă la Ungheni, care a propulsat la acea vreme multe talente pe scena mare, iată că vine un alt festival, la fel de pretenţios – „Maluri de Prut”.
Desfăşurat pe 25 mai, la Ungheni, în memoria interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, de la trecerea în nefiinţă a cărora se împlinesc 20 de ani, festivalul a adunat 15 interpreţi de muzică uşoară din instituţiile artistice complementare din raioanele Ungheni, Străşeni, Făleşti, dar şi din judeţele Iaşi, Piatra-Neamţ şi Vaslui, România. A fost un adevărat regal al cîntecului de calitate, savurat însă de mult prea puţin spectatori.
Potrivit Eugeniei Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni, acest festival-concurs se doreşte unul tradiţional. „Ar fi bine să existe o continuitate, mai ales pentru tînăra generaţie”, a declarat dînsa. Şi Eugenia Marin, mama Doinei, prezentă la evenimentul din Ungheni, şi-a exprimat dorinţa ca acest festival să devină tradiţional. „Sper că se va organiza în fiecare an. Odată ce veţi încerca gustul bucuriei ascultînd sau interpretînd cîntecele Doinei şi ale lui Ion Aldea-Teodorovici, nu veţi mai dori să renunţaţi la festivalul respectiv”, a remarcat dînsa.
Totuşi, se pare că, în cazul în care această dorinţă va deveni realitate, vor fi operate unele modificări. Gheorghe Niculăescu, şeful centrului metodic din cadrul Ministerului culturii, a remarcat că este dificil pentru copiii de 14-17 ani să interpreteze din creaţia interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. De aceea „organizatorii ar trebui să lărgească aria de participare, de la 17 ani în sus”, căci s-a observat că „tinerii încă „plutesc” şi nu au intrat în totalitate în esenţa creaţiei celor doi mari artişti”.
Pe de altă parte, Eugenia Baroncea a specificat că participanţii la festival au depus mult suflet şi lumină. „Dacă această lumină ar intra şi în inimile tinerilor, cu siguranţă că vom avea doar de cîştigat”, a subliniat dînsa, după care a menţionat, în altă ordine de idei, că „aceste două valori – Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – vor rămîne mereu în inimile noastre”.
De notat că în raionul Ungheni Şcoala de muzică din Corneşti poartă cu cinste numele Doinei şi al lui Ion Aldea-Teodorovici. Tot în raionul Ungheni, prin anii 50 ai secolului trecut, a lucrat în calitate de dascăl la biserica din Boghenii Vechi, tatăl lui Ion, Cristofor Teodorovici. Nepotul lui, Cristofor Aldea-Teodorovici, a susţinut, în acea zi, un recital emoţionant pe scena Palatului culturii din Ungheni. Dînsul a fost prezent şi în calitate de oaspete de onoare al festivalului, dar şi de preşedinte al juriului.
Premiul mare al ediţiei curente a festivalului-concurs „Maluri de Prut” a plecat la Vaslui, România.
Natalia Junghietu
Sursa: TV EuroNova
Lasă un răspuns