Mileștenii uniți la o masă de sărbătoare

Mileștenii uniți la o masă de sărbătoare Locuitorii satului Milești, raionul Nisporeni, n-au mai sărbătorit demult cu atîta fast hramul localității lor. Chiar de dimineață, pe data de 6 mai, cînd creștinii îl cinstesc pe Sfîntul Gheorghe, la slujba divină oficiată în biserica satului de către părintele Vitalie Cozari s-a adunat lume peste lume. Nu a lipsit nici primarul de Milești, Petru Leucă.
În anul curent, primăria Milești s-a implicat ca niciodată în organizarea și desfășurarea sărbătorii satului. Potrivit lui Andrei Mărcuță, secretarul consiliului local, în acest sens au fost alocate din  bugetul local 10 mii de lei. „Din acești bani au fost procurate produse alimentare pentru  masa de sărbătoare a satului și li s-a plătit muzicanţilor care au cîntat cu această ocazie”, a menționat pentru ”Expresul”, Andrei Mărcuță.
Sărbătoarea propriu-zisă a început în cel mai iubit de către săteni loc – vestitul parc de la Mileşti. Aici a fost amenajată o masă imensă, cu o lungime de 30 de metri. Gospodinele satului au pregătit bucate alese, iar gospodarii au turnat vin din cel mai bun tuturor oaspeților.
Pe parcursul zilei, potrivit unei tradiții încetăţenite cu mulţi ani în urmă, a fost disputat şi un meci de fotbal. Mileştenii i-au avut în calitate de oaspeţi pe fotbaliştii din Boldurești. Gazdele nu le-au dat nici o şansă celor din Boldureşti, învingîndu-i cu un scor net – 5:0.
Nici muzica de voie bună nu a fost lipsă la hram. A venit să facă veselie pentru mileșteni formația folclorică ”Ciutura” din satul Cetireni, raionul Ungheni.
„Prin activitățile întreprinse la hramul satului ne-am dorit să reînviem în comunitatea noastră tradițiile de Sfîntul Gheorghe”, a accentuat în încheiere Andrei Mărcuță. Dînsul a dat asigurări că și în anii următori conducerea satului se va implica în oragnizarea unei sărbători de zile mari a satului.
Satul Milești este o localitate mare, cu o populaţie de peste 3000 de cetăţeni şi o istorie seculară. În acest an, satul a sărbătorit aniversarea a 552-a de la prima atestare documentară.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *