FOTO | Ziua Drapelului naţional, sărbătorită aşa cum s-a putut în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi

Ziua Drapelului la UngheniUngheni
În dimineaţa zilei de 27 aprilie, în Scuarul „Grigore Vieru” din centrul Ungheniului a cîntat fanfara militară, dînd parcă de veste că, de acum înainte, aici va flutura în permanenţă, pe un catarg cu înălţimea de 9 metri, un falnic tricolor. „Noi credem că e o idee foarte bună să arborăm drapelul aici, lîngă Grigore Vieru, pentru că el şi-a iubit ţara, şi-a iubit poporul, a iubit acest neam şi acest pămînt”, a menţionat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, în discursul său.
În mod festiv, tricolorul a fost arborat de către ungheneanca Valentina Delion, multiplă campioană naţională la atletism, cîştigătoare a numeroase competiţii internaţionale, participantă la Jocurile Olimpice din Beijing din 2008, precum şi de antrenorul acesteia, Mihai Grosu.  Preşedintele raionului, Iurie Toma, a făcut cadou primăriei Ungheni un tricolor, îndemîndu-i pe cei prezenţi să respecte drapelul de stat şi simbolica naţională în fiecare zi, oriunde s-ar afla.
Natalia Junghietu
Ziua Drapelului la NisporeniNisporeni
„Este o mîndrie, un semn al statalităţii Republicii Moldova”, astfel a caracterizat primarul de Nisporeni, Ion Gangan, tricolorul, subliniind, totodată, că acesta, prin culorile sale, înseamnă patriotism, bogăţie, pace. „E o sărbătoare foarte importantă”, a remarcat şi vicepreşedintele raionului, Ion Munteanu. Dînsul şi-a exprimat dorinţa să vadă arborat tricolorul şi pe la casele oamenilor, aşa cum se întîmplă în multe state democratice din lume. „L-am aşteptat foarte mult, ca să ne identifice cine sîntem şi de unde venim”, a subliniat oficialul.
În dimineaţa zilei de 27 aprilie, oficialităţi locale, dar şi oameni de rînd, au venit în Piaţa „Ştefan cel Mare” din centrul oraşului Nisporeni, pentru a-şi exprima stima şi respectul faţă de drapelul de stat al Republicii Moldova, depunînd flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt. Preşedintele raionului, Vasile Bîtca, participant la conflictul armat de pe Nistru din 1992, a ţinut să sublinieze că în acele zile dramatice tricolorul i-a însoţit pretutindeni şi le-a dat puteri. Dînsul a chemat audienţa să-l cinstească mereu şi oriunde, subliniind că Ziua drapelului este o sărbătoare importantă pentru R.Moldova.
Lucia Bacalu
Ziua Drapelului la CălărașiCălăraşi
Tricolorul a fost omagiat şi la Călăraşi, dar, în temei, de elevi ai şcolilor şi liceeeor din oraş. În rest, din cauza organizării proaste din partea factorilor de răspundere, au venit doar vreo două duzini de adulţi, partea leului constituind-o cei care nu puteau lipsi de la o asemenea acţiune.
Deşi festivitatea s-a desfăşurat în faţa Primăriei Călăraşi, nici un edil al oraşului nu a fost prezent. Vladimir Susarenco, viceprimarul de Călăraşi, a declarat că „în această zi reprezint Partdiul Liberal Democrat, din partea căruia înmînez unor instituţii şcolare din oraş scrisori de felicitare semnate de preşedintele partidului, Vlad Filat”. Întrebat, după miting, de ce a fost aşa de slabă pregătirea către eveniment (nici chiar gunoiul adunat lîngă borduri nu fusese evacuat, iar pe sediul fostei filiale a Moldtelecom din apropiere tricolorul era arborat în poziţia de bernă, lipsind doar panglica neagră), oficialul a răspuns că „nici nu ştie cine a pregătit acţiunea şi de ce a lipsit primarul, dar şi alte oficialităţi”. În mulţime se auzeau vorbe: „Noroc că au adus copiii, altfel nu mai era nici un miting  pe potriva importanţei evenimentului”.
Tudor Josanu
Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlament la 23 aprilie 2010, după 20 de ani de la desemnarea lui oficială, pe 27 aprilie 1990, de către deputații primului Legislativ.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *