Despre Basarabia şi istioria sa din ultimii 200 de ani

Istoria Basarabiei„Istoria Basarabiei de la 1812” – sub acest generic a avut loc, pe 16 mai, la Biblioteca Publică „Grigore Vieru” din Călăraşi, o masă rotundă, la care au participat profesori de istorie din raion, elevi din şcolile din oraşi, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. La eveniment a fost prezent, în calitate de invitat special, Ion Ţurcanu, doctor în istorie. Dînsul şi-a lansat, în acea zi, noua sa carte „Bessarabiana”, consacrată raptului de la 1812.
Cele mai viu discutate subiecte, în cadrul acelei mese rotunde, au fost: „Teritoriul dintre Prut şi Nistru în evoluţie istorică din 1812” şi „Anexarea Basarabiei la Rusia rămîne a fi o problemă actuală?”. Atît istoricul Ion Ţurcanu, cît şi alţi vorbitori, în special din rîndul tinerilor, au venit cu argumente pertinente, demonstrînd că pacea de la Bucureşti din 1812 şi ocuparea Basarabiei de către Rusia ţaristă au fost „începutul unui dezastru pentru românii din acest spaţiu, care continuă de 200 de ani şi căruia nu i se vede capătul”.  Vorbitorii au subliniat că anexarea Basarabiei la Rusia a generat probleme acute de ordin social, economic, politic şi spiritual.
Unica modalitate de a schimba trendul dezastruos, generat de raptul din 1812, este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ceea ce ar permite ieşirea reală a acestui meleag de sub influenţa nefastă a şovinismului imperial rus şi accederea pe calea dezvoltării libere. Această idee  a persistat în toate  luările de cuvînt.
Tudor Josanu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *