Căpuşele: nu e de glumit cu ele

capusaŞerban Ionescu, un actor român celebru, trece în aceste zile, printr-o adevărată dramă. Nu se mai poate spăla şi nu se mai poate hrăni singur. Actorul suferă de o boală gravă, provocată de muşcătura unei căpuşe – borelioza. Un bărbat energic şi plin de viaţă, care mergea 15 kilometri pe jos zi de zi, astăzi se luptă cu această maladie care poate să-l paralizeze în orice moment.
În R. Moldova, conform datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, în anul 2010 au fost înregistrate 117 cazuri de borelioză, iar în anul 2011 – 171.
Ion CIUBOTARU, medic-şef la Centrul Sănătate Publică Nisporeni, vine cu explicaţii utile privind pericolul pe care-l au căpuşele.
Căpuşele sînt insecte parazite care trăiesc, ca regulă, pe suprafaţa corpului animalelor, păsărilor, rozătoarelor şi se hrănesc cu sîngele acestora. Multe specii sînt vectorii unor boli infecţioase foarte periculoase. Căpuşele păstrează în sine viruşuri, bacterii, riketsi mulţi ani la rînd transmiţîndu-le altor generaţii.
Cum putem contacta căpuşa?
Căpuşele aşteaptă „jertfa” în păduri, fîşii forestiere, parcuri, zone de odihnă, în încăperi pentru animale, pe păşuni. Ele sînt foarte active primăvara şi în toată perioada caldă a anului. Se agăţă imediat de potenţiala victimă şi migrează spre regiunile cu piele fină (în regiunea gambei, gîtului, toracelui). Aparatul bucal al căpuşei este bine adaptat pentru  înţepat şi supt, blocîndu-se în locul ales şi disblocîndu-se doar după o saturare completă cu sînge, care poate dura pînă la 6-8 zile.
Muşcătura de căpuşă poate rămîne deseori neobservată. Uneori, are loc o iritare a pielii, omul simte în acel loc un disconfort.
Cum să ne protejăm împotriva căpuşelor?
E necesar de a crea condiţii nefavorabile pentru supravieţuirea căpuşelor prin amenajarea zonelor de odihnă şi agrement, interzicerea aflării acolo a animalelor şi plimbării cîinilor. De asemenea trebuie să fie îndepărtate regulat frunzele căzute. Iarba, tufarii şi vegetaţia înaltă trebuie îngrijită şi tăiată în permanenţă. Pentru evitarea muşcărilor de căpuşe se recomandă respectarea unor măsuri de precauţie. Atunci cînd vă aflaţi undeva, la natură, examinaţi periodic tegumentele (pielea), pentru a observa cît mai repede căpuşa. Este bine să vă îmbrăcaţi în haine cu mîneci lungi, iar ciorapii să fie deasupra pantalonilor. Nu uitaţi să acoperiţi şi capul. Folosiţi şi preparate contra căpuşelor.
Atunci cînd munciţi în livezi, grădini, pe terenurile de la vile, îmbrăcaţi-vă în haine de culori deschise (pentru a observa căpuşa agăţată). La întoarcerea acasă, examinaţi-vă atent, examinaţi obligatoriu şi copiii ca nu cumva să fie agăţată pe undeva o căpuşă. Faceţi baie şi spălaţi părul cu atenţie. Spălaţi obligatoriu şi hainele cu care aţi fost îmbrăcaţi.
Ce trebuie să facem în cazul unei muşcături de căpuşe?
Dacă aţi depistat o căpuşă pe piele, extragerea ei se va efectua în mănuşi cu o pensetă, care va fi aplicată cît mai aproape de capul căpuşei. Trageţi în sus căpuşa cu o mişcare sigură, evitaţi ca gura ei să rămînă în piele, întrucît pot apărea iritaţii locale şi infecţii secundare. Locul aflării căpuşei, cît şi al muşcăturii, se spală cu apă caldă şi săpun, se prelucrează cu tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%. Dacă nu se reuşeşte înlăturarea căpuşei, adresaţi-vă imediat medicului de familie. Adresarea la medic este obligatorie şi în cazul în care apar unele semne de boală: afecţiuni dermatologice, febră moderată, slăbiciuni, cefalee (dureri de cap), dureri în articulaţii şi muşchi. Nu ezitaţi să vă adresaţi medicului chiar şi dacă nu prezentaţi semne clinice de boală.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *