Şcoala&biserica. Cine-i vinovat de situaţia copilului?

elev
Sursa: avantaje.ro

Deşi se declară adevărat creştin, şeful Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, Alexandru Ciuvaga, nu-i poate ierta bisericii faptul că a intervenit brutal în sistemul educaţional, insistînd, acum cîţiva ani, să scoată din programul şcolar disciplina „Deprinderi de viaţă”.
„Am să arunc pietre cît am să pot în biserică şi nu am să-i iert niciodată faptul că s-a răzvrătit împotriva acestei discipline care a fost scoasă abuziv, fără motiv, din programul şcolar”, a spus dînsul în cadrul unei mese rotunde prilejuite de lansarea la Ungheni a Serviciului „Telefonul copilului”, pe 19 aprilie curent. Potrivit oficialului, copiii, la ora actuală, învaţă foarte multe lucruri în şcoală, dar nu sînt pregătiţi deloc de viaţă.
Reamintim că disciplina „Deprinderi de viaţă”, care urma să fei studiată obligatoriu în şcoli, a fost trecută, în 2005, pe lista orelor opţionale la insistenţa ultimativă a Mitropoliei Moldovei, care a văzut în ea un pericol împotriva moralităţii.
Astfel, manualele au fost retrase din instituţiile de învăţămînt, iar elevii beneficiază acum de educaţie pentru sănătate, pentru viaţa de familie doar în cadrul orelor educative, foarte puţine la număr.
În consecinţă, în prezent, avem, doar în raionul Ungheni, peste 9000 de copii aflaţi în dificultate, potrivit unui recensămînt realizat de Direcţia raională Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei. Iar numărul acestora, susţine vicepreşedintele raionului, Tudor Rădeanu, creşte îngrijorător.
În aceeaşi ordine de idei, Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului Ungheni, a venit cu propunerea ca Asociaţia Naţională „Parteneriate pentru fiecare copil”, avînd o pondere destul de mare în societate, să intervină către Consiliul naţional pentru curriculum din cadrul Ministerului Educaţiei, pentru ca disciplinele: educaţia pentru sănătate, educaţia pentru viaţa de familie, psihologia, să fie predate în mod obligatoriu. „Atîta timp cît le vom lăsa în cadrul unei ore educative, situaţia copilului nu se va schimba”, a spus dînsa.
Lucia Bacalu  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *