Paie în loc de gaz, motorină şi cărbune
Satele din raionul Ungheni s-au lansat în competiţia de selectare a instituţiilor publice ce se vor încălzi cu… paie şi alte resturi vegetale. Ştiinţific, acestea se numesc, de fapt, altfel: combustibil din biomasă. Evenimentul s-a produs pe 6 aprilie, la Ungheni.
„Ne propunem ca, prin intermediul utilizării biomasei în calitate de combustibil, să asigurăm şcolile, grădiniţele, precum şi alte instituţii publice cu un confort termic sporit”, a accentuat Nicolae Zaharia, consultant superior în dezvoltarea capacităţilor şi businessului din cadrul Proiectului „Energie şi biomasă în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „Cu ajutorul biomasei e posibil să fie încălzite toate instituţiile din republică şi toate gospodăriile casnice. Cel puţin, aşa susţin specialiştii”, a mai adăugat dînsul.
Un exemplu frumos în acest sens poate servi gimnaziul şi grădiniţa din Boghenii Noi. Sînt primele instituţii din raionul Ungheni, dar şi din republică, unde a fost implementat un asemenea proiect, cu patru ani în urmă. Noua centrală termică a costat atunci 700 mii de lei.
„Partea bună a lucrurilor este că temperatura în încăpere este constantă, chiar dacă cea de afară deviază. Partea rea a lucrurilor este că trebuie să ai un depozit destul de voluminos pentru biomasă”, a explicat Gheorghe Filipovici, actualul primar de Boghenii Noi, pe atunci directorul gimnaziului. Totodată, dînsul a menţionat şi efectele pozitive pe care le are încălzirea cu paie asupra ecologiei, dar şi economiile care se fac utilizînd biomasa. „Potrivit calculelor, o gigacalorie produsă de gazele naturale costă circa 1300 lei, iar o gigacalorie produsă de biomasă – circa 400 lei”, a venit cu argumente forte Nicolae Zaharia.
Comunităţile interesate pot deja să depună scrisori de intenţie privind iniţierea unui proiect de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre comunitare etc. Cîştigătorii vor fi stabiliţi în conformitate cu unele criterii bine definite. Satele participante la concurs trebuie să facă dovada că au de unde lua combustibilul din biomasă (paie, crengi etc.) , că au bani pentru aceasta, că au depozite unde vor stoca biomasa, că întreaga comunitate este interesată de a avea acces la surse alternative de energie termică.
Pînă în prezent, Proiectul „Energie şi biomasă în Moldova” a cuprins 12 raioane, din care au fost selectate 58 de sate. Astfel, în următorul sezon de încălzire vor beneficia de energie din biomasă 41 de şcoli, 25 de grădiniţe, 3 centre comunitare, 2 primării şi un cămin.
A venit şi rîndul raionului Ungheni, alături de Şoldăneşti, Rezina, Orhei.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns