Cînd și ce legume vom mînca în această primăvară?

Nicolae Strungaru , Chirileni, legumicultorPrimele legume crescute în serele legumicultorilor din raionul Ungheni și-au făcut deja apariția pe tejghelele din piața agricolă. Duminica trecută, vînzătorii cereau 30-35 de lei pe un kilogram de ridiche de lună.
„După sărbătorile pascale, prețul va scădea cu siguranță. S-ar putea să ajungă la 18 lei”, afirmă Petru Vizitiu, consultant la Agenția de Consultanță și Școlarizare în Agricultură (ACSA) din Ungeni. „Acum, legumicultorii au ocazia să cîștige ceva bani pentru acoperirea cheltuielilor suportate la procurarea materialului semincer”, susţine dînsul. În curînd, va apărea varza autohtonă, apoi castraveţii, roşiile…
Nicolae Strungaru din Chirileni se numără printre cei mai exemplari legumicultori din raion. În cele 13 sere pe care le are, cu o suprafaţă totală de 60 de ari, totul este deja verde, în floare sau  în proces de creștere. Deşi iarna grea i-a dat peste cap calculele calendaristice, dar și financiare, legumicultorul speră să bucure consumatorul cu produse de calitate, oferite la timp și la un preț acceptabil. ”În prima decadă a lunii mai, vom ieși pe piață cu varză timpurie, după care, spre sfîrșitul aceleiaşi luni, vom avea prima roadă la castraveți și bostănei”, spune dînsul.
Nu se gîndeşte să modifice sortimentul culturilor crescute în sere, dar își dorește, cum îi stă bine unui adevărat om de afaceri, s-o ia înaintea celorlalți în ceea ce priveşte apariția lor pe piaţă. ”Cred că la sfîrșitul lunii mai vom avea deja şi roşii”, zice legumicultorul.
Deși crește și legume în spațiu deschis, Nicolae Strungaru dă prioritate legumelor crescute în seră. „Legumicultura în spațiu protejat are mai multe avantaje decît cea în cîmp deschis. Venitul, chiar dacă e mai mic, este garantat, dar și calitatea produsului final este net superioară celei din cîmp”, explică dînsul.
Referindu-se la impactul legumelor crescute în seră asupra sănătăţii oamenilor, Nicolae Strungaru dezminte zvonurile precum că acestea ar fi dăunătoare. „Nu vă fie frică să mîncați legume din seră. Din experiența pe care o am în domeniul legumicol, de 23 de ani, pot să spun cu siguranță că acestea sînt mai protejate de factorii nocivi ai naturii. În plus, sînt și mai gustoase, dacă este respectată tehnologia de creștere a lor”, afirmă dînsul.
Potrivit legumicultorului chirilenean, pentru a fi în pas cu cererea pieței, investițiile trebuie să fie pe măsură. Dînsul spune că cheltuielile pentru anul agricol 2012 vor fi mult peste 100 mii de lei. Venitul însă va fi cunoscut doar la sfîrșitul verii.
”Sîntem încrezuți că piața legumicolă din Ungheni va fi asigurată și în acest an cu produse de calitate, în pofida greutăților cu care se confruntă agricultorii”, a pus punctul final Petru Vizitiu, consultant la ACSA Ungeni.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *