Măcrişul, crud sau fiert, îşi păstrează proprietăţile

ieftin, util, măcrișFrunzele tinere ale măcrişului sînt preţuite pentru conţinutul bogat de caroten, vitaminele B1, B2, C, PP, K, săruri minerale, proteine, zaharuri, acizi organici. În rădăcinile de măcriş se găsesc substanţe fenolice. Cu măcriş se poate trata scorbutul, anghina, rănile ulceroase. Frunzele tinere de măcriş se folosesc ca diuretic în cazuri de artrite, iar rădăcinele se folosesc în cazuri de dizinterie. Măcrişul este folosit şi ca întăritor al vaselor sangvine.
Este recomandat în formă de preparate culinare sau ca salată pentru tratarea meteorismului abdominal. Frunzele tinere au gust acru, plăcut. Se folosesc în borşuri, salate, pireuri. Îl putem consuma crud sau fiert, cu unt sau smîntînă, cu untdelemn în aperitive şi în salate. Ciorbele şi sosurile cu măcriş nu mai trebuie acrite. Fierbe în circa 20 de minute.
Sucul din frunze se produce în lunile mai-iunie. El este un tonic acru care stimulează funcţia vezicii biliare şi a ficatului. Este indicat în tratarea alergiilor cu urticarii şi a anemiilor. Se bea cîte o cană cu o linguriţă de miere de trei ori pe zi.
Atenţie însă, sucul nu se recoandă celor care suferă de gastrită şi hiperaciditate, de ulcer gastric şi duodenal sau de afecţiuni hepatice. Întrebuinţarea îndelungată poate da iritaţii la rinichi.
Măcrişul mai are şi alte utilizări. Cu frunzele se pot curăţa metalele pătate, vasele de aluminiu. Ca să dispară petele de cerneală de pe rufele albe, se freacă la fel pata cu frunze de măcriş, după care se săpuneşte, apoi se clăteşte.
Seminţele de măcriş sînt foarte benefice pentru păsări. Datorită fierului şi fosforului pe care îl conţin acestea, gălbenuşul oului este de o culoare oranj.
Frunzele măcrişului pot fi păstrate în conservă, în stare uscată sau congelată. Măcrişul conservat îşi păstrează toate proprietăţile.
Cum se păstrează măcrişul pe timp de iarnă: frunzele proaspete se opăresc, se strecoară, se pun în borcane şi se fierb timp de o oră.
Cum se prepară măcriş cu sare: 900 gr frunze şi 100 gr sare, se freacă bine şi se păstrează la rece.
Gustos şi sănătos
Ciorbă verde cu cartofi:
se taie mărunt cîteva cepe verzi şi 250 gr măcriş, se înăbunşă în untdelemn, se adaugă sare şi 1apă clocotită, 4-5 cartofi fierţi şi tăiaţi cuburi. Ciorba gata se drege cu ou şi cu smîntînă, piper negru şi pătrujel tăiat mărunt.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *