Fiecărui locuitor – cîte un propriu „Cernobîl”?

Cernobil
Sursa: dcnews.ro

Sîntem condamnaţi la boala de iradiere acută, cancer, mutaţii în organism, infertilitate, dereglarea sistemului nervos, maladii imunologice şi altele. Declaraţia îi aparţine medicului endocrinolog de la Spitalul din Ungheni, Anastasia Babiuc.
Potrivit dînsei, în ultima perioadă tot mai des se înregistrează cazuri cînd proprietarii terenurilor agricole, proprietarii caselor de locuit şi, în mod special, ale celor de vacanţă, se adresează la spital cu plîngeri de slăbiciuni, de indispoziţie.
Cauza acestora, susţine medicul, este radonul, un gaz radioactiv, prezent în anumite soluri, roci, dar şi în apă. 
Căile de pătrundere a gazului în locuinţe sînt multiple: porii materialelor de construcţie, crăpăturile în structurile de beton armat, fisurile în montare, sistemele de canalizare. Chiar dacă, în multe cazuri, concentraţia de radon este mică, riscul, totuşi, rămîne mare, căci omul se expune la radon, în casa proprie, ani în şir. Specialiştii spun că, de obicei, concentraţia de radon este mai ridicată în subsoluri şi la etajele inferioare, nemaivorbind de casele la sol.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în multe ţări acţiunea radonului şi fumatul sînt cauzele principale a îmbolnăvirii de cancer pulmonar. De altfel, radonul este responsabil de îmbolnăviri de diferite maladii în proporţie de 3-14%. 
„Nu ne putem refugia nicăieri de pe planeta noastră, nu putem stopa consumul alimentelor contaminate cu radiaţie. Sîntem forţaţi să ne iradiem în timpul zborului cu avioanele, în multe alte cazuri. Fără o soluţie radicală pentru protecţia împotriva radiaţiei, toate celelalte eforturi de a ne păstra sănătatea sînt inutile”, afirmă Anastasia Babiuc. O salvare ar fi, crede doctorul, suplimentele alimentare biologice active, care influenţează nemijlocit asupra forţelor de protecţie ale organismului şi elimină consecinţele radiaţiei.
Lucia Bacalu  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *