Fabulele lui Jean de La Fontaine în prim-plan la Nisporeni

Jean de La Fontaine
Sursa: ipedia.ro

La final de martie, tinerii nisporeneni i-au spus „Buna ziua” renumitului fabulist francez, membru al Academiei Franceze la 1684, Jean de La Fontaine. Evenimentul s-a produs în sala de festivități a Școlii de muzică din Nisporeni, unde a avut loc un concurs al desenelor şi declamatorilor, intitulat: „Bonjour M. de La Fontaine”.
„Am pus în prim-plan creația acestui fabulist, deoarece am observat că mulţi copii întîmpină  dificultăți atunci cînd sînt puşi în situaţia de a discuta în limba franceză în public. Declamarea unei fabule pe scenă îi face pe aceştia să scape de emoţii, ei dînd frîu liber gesturilor”, a explicat organizatoarea concursului, Raisa Andriuță, directoarea Antenei Nisporeni a Alianţei Franceze.
Unde mai pui că şi fabulele sînt bine cunoscute, ele ajungînd în limba română prin Alexandru Donici. Printre acestea pot fi menţionate: La cigale et la fourmi (Greierele și furnica), Le corbeau et le renard (Cioara și vulpea), Le loup et l’agneau (Lupul și mielul), Le renard et la cigogne (Vulpea și cocostîrcul).
Juriul a fost format din profesori de la Alianţa Franceză din Chişinău, de profesori de la Şcoala de arte plastice din
Nisporeni. Ulterior, desenele participanţilor la concurs vor fi expuse pe holul Antenei Nisporeni. Cele mai bune picturi, potrivit Raisei Andriuţă, au toate şansele să apară şi într-un calendar al Alianţei Franceze pentru anul 2013.
Concursul „Bonjour M. de La Fontaine” a făcut parte din şirul de evenimente dedicate Zilelor francofoniei, marcate la Nisporeni din 1998, de la Crearea Antenei locale a Alianţei Franceze din Moldova.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *