Zambila delicată ca primăvara însăși

flori, Zambila, utilZambilele sînt recunoscute ca fiind plante specifice primăverii. Acestea se cultivă în mod special pentru încîntătoarele lor flori parfumate, care au diverse culori pastelate, dar și pentru producția parfumurilor, datorită aromei plăcute. Cu foarte puțin efort vă puteți bucura și voi de prezența zambilelor în grădină sau în ghiveci.
Cultivare
În primul rînd, este nevoie de cîțiva bulbi care să se afle într-o stare foarte bună. Aceștia trebuie să fie mari, solizi și lipsiți de miros neplăcut, lovituri sau zone moi. Bulbii se plantează în luna ianuarie, într-o zonă cu mult soare, la 15 cm adîncime și aproximativ 10-15 cm distanță unul de celălalt. Zambilele plantate în luna ianuarie vor înflori primăvara.
În momentul plantării, solul trebuie să fie uscat pentru a exclude riscul putrezirii bulbilor.
În ceea ce privește menținerea zambilelor, tot ce trebuie să faceți este să îndepărtați florile moarte, pentru a stimula o nouă înflorire.
Udare
Bulbii de zambile au nevoie de un sol fertil și ușor umed, ceea ce înseamnă că în momentul în care vedeți că solul este uscat, trebuie de aplicat puțină apă. Totuși, dacă planta se află în grădină, este foarte posibil să își ia apa și să își mențină umiditatea ideală datorită zăpezii, așa că regula se aplică doar bulbilor din ghivecele ținute în casă.
Temperatură și lumină
Zambilele au nevoie de lumină, însă nu este necesar să fie plantate în lumina directă a soarelui. Dacă plantaţi bulbul într-un ghiveci și vreţi să-l țineţi în casă, este bine să-l așezaţi pe un birou sau o masă care se află în zona ferestrei și nu chiar lîngă aceasta.
Zambilele se dezvoltă cel mai bine la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, temperatură greu de obținut atunci cînd dorești să ții planta în interior.
Boli și dăunători
În culturile de zambile cea mai frecventă boală este putregaiul bulbilor și al rădăcinilor. Totuși, se întîmplă destul de rar ca zambilele să fie afectate de boli și dăunători, așa că nu trebuie să vă faceți griji în acest sens.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *