La Strasbourg, vorbind despre administraţia publică locală din Moldova
Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, a avut un discurs în plenul sesiunii a 22-a a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRCE) de la Strasbourg. Dar domnia sa nu a vorbit în calitate de primar, ci de preşedinte al Delegaţiei Republicii Moldova.
“Una dintre întrebările-cheie care ne vizează pe noi este cea cu privire la raportul “Democrația locală și regională în Republica Moldova”. R. Moldova este supusă monitorizării din partea Consiliului Europei printr-un grup de lucru al Congresului Autorităților Locale și Regionale. Ultimul raport a fost prezentat în 2005. Acum s-a discutat raportul pentru anul curent. Vreau să vă zic că este un raport foarte amplu, ce vine cu un șir de recomandări, care vor servi drept puncte de reper pentru R. Moldova în procesul de dezvoltare a proceselor democratice la nivel local și regional”, a declarat Alexandru Ambros pentru portalul Neo-Dacii.
În plenul sesiunii, dînsul a mulțumit autorilor raportului pentru obiectivitatea aprecierii situației din R.Moldova, s-a referit la recomandările făcute de CPLRCE, apreciindu-le drept “foarte utile pentru guvernarea de la Chișinău”.
Alexandru Ambros a menționat şi faptul că în procesul de descentralizare care are loc în R.Moldova, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a devenit un partener important pentru Guvern, opinia acestuia fiind solicitată în permanență.
“Discursul domnului Alexandru Ambros a fost înalt apreciat de asistență”, notează site-ul calm.md.
Agenda Delegației Republicii Moldova a fost destul de încărcată. Pe lîngă ședința plenară și analiza raportului și a recomandărilor, oficialii moldoveni au avut o serie de întîlniri importante. Dintre acestea: întrevederea de lucru cu secretarul general al CPLRCE, Andreas Kiefer, în cadrul căreia a fost analizată situația din R. Moldova și pașii ce urmează să fie întreprinși pentru consolidarea autonomiei locale, a procesului de descentralizare financiară și a dialogului dintre guvernarea locală și cea centrală. În mod special a fost subliniată importanța și rolul pe care trebuie să-l aibă CALM în calitatea sa de reprezentant al administraţiei publice locale.
Activitatea Delegației Republicii Moldova a fost înalt apreciată și salutată de conducerea și membrii CPLRCE. Vorbitorii au subliniat schimbarea esențială, produsă în cadrul acesteia, menţionînd că Delegaţia a devenit una foarte activă, competentă, lucrativă.
CPLRCE este o adunare politică pan-europeană, compusă din 636 de membri care dețin funcţii elective (consilieri, primari sau președinți de autorități regionale), reprezentînd peste 200 mii de autorități din 47 state europene.
Lasă un răspuns