“DA sau NU” şi aventura profesoarei Liuba Dănilă

Liuba Dănilă, profesoară la gimnaziul din Vînători, Nisporeni[wzslider]“Una dintre cele mai frumoase femei pe care le-am întîlnit vreodată. Şi nu mă refer la fizic”. Aşa a caracterizat-o pe Liuba Dănilă, profesoară de aproape 65 de ani la gimnaziul din Vînători, Nisporeni, unul dintre cei mai apreciaţi prezentatori de televiziune din România şi R.Moldova, Dan Negru.  
Vinerea trecută, pe 17 februarie, dînsa, împreună cu ansamblul folcloric “Izvorul”, pe care-l conduce de 25 de ani, au făcut un adevărat spectacol la emisiunea “DA sau NU”, difuzată de Prime TV şi devenită deja destul de populară. “A fost o mare bucurie să vă întîlnesc”, i-a spus la final Dan Negru. Prezentatorul, se pare, a fost sincer, căci Liuba Dănilă le-a oferit tuturor o adevărată lecţie de viaţă. Îşi poartă cu mîndrie anii pe care îi are – 81 la număr. E plină de optimism, are o energie debordantă şi nu se plînge de nimic. “Las’că-i bine!”, am tot auzit-o, la acea emisiune, atunci cînd pierdea sumele cele mai mari de bani. I s-au propus 18 mii de lei, la un moment dat. A refuzat. I s-au propus 24 mii de lei. A refuzat. A mers pînă la capăt şi a cîştigat. A cîştigat, în primul rînd, respectul celor care au văzut-o. A cîştigat şi 40 mii de lei. E primul ei cîştig, urmare a unui joc. „Mi se pare că a fost o aventură”, a spus la un moment dat.
Nu a văzut încă nici un ban de la producătorii emisiunii. Urmează să-i primească în trei luni. Aşa, cel puţin, i s-a promis.
Ce va face cu ei? „Eu nu am nevoie de bani şi nu după bani m-am dus la această emisiune”, ne-a spus cu fermitate. Dacă, totuşi, ar fi cîştigat suma maximă – 250 mii de lei – ar fi donat-o pentru deschiderea unei grădiniţe în satul ei natal, Vînători. Dacă ar fi cîştigat 100 mii de lei, ar fi investit-o în ansamblul folcloric „Izvoraş” – pentru costume naţionale, pentru un instrument muzical. A cîştigat însă 40 mii de lei. Aceşti bani, dacă îi va vedea în mînă, se vor duce, în mare parte, în scopuri caritabile. „Pentru toţi cîte puţin”, a făcut dînsa o remarcă. Are planurile sale, despre care însă preferă să nu vorbească. Vrea să fie o surpriză pentru tooată lumea.
Din culisele emisiunii
Liuba Dănilă nu a întreprins absolut nimic pentru a ajunge la emisiune. Într-o bună zi din luna decembrie, a fost telefonată şi invitată să participe la emisiunea „DA sau NU”.  Fire neastîmpărată, dornică mereu de nou, a acceptat imediat. Mult mai tîrziu a realizat că oamenii ar putea crede că-şi doreşte bani. Dar, vorba ceea: „Ai intrat în horă, joacă pînă la capăt”.
Iniţial, a fost invitată la Prime TV pentru o convorbire. După o săptămînă, i s-a spus că a fost acceptată să participe la emisiune. Conform regulamentului, urma să vină cu trei suporteri ai săi. S-a gîndit la copiii săi, la nepoţii săi. Pentru ea era o alegere dificilă. Între timp, în sufletul ei s-au strecurat îndoielile. „Oare merită să merg?”, se tot întreba.
Filmările pentru emisiune trebuiau să aibă loc pe 4 ianuarie. A găsit un motiv să nu meargă atunci. Spera că producătorii vor renunţa la ea. Nu a fost să fie aşa. Pe 25 ianuarie, a mers la Chişinău împreună cu ansamblul „Izvorul” şi două nepoţele ale sale. A fost o zi grea, dar plină de impresii frumoase. Filmările au durat ore în şir – într-un studiou de la „Moldova Film”. Atunci a făcut cunoştinţă şi cu Dan Negru. „Mi s-a părut un om cult, un om sufletist”, avea să spună mai tîrziu, pentru „Expresul”, Liuba Dănilă. Înainte de filmări, a fost rugată de un singur lucru: să facă spectacol. Şi a reuşit, împreună cu coelgii ei de la „Izvorul”, care i-au fost şi-i sînt în permanenţă alături.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *