Bicarbonatul de sodiu (soda de mîncare), bun la toate
Nu există casă fără bicarbonat de sodiu. Gospodinele îl folosesc la prăjituri, dar şi ca leac de urgenţă, în caz de arsuri la stomac.
Acest praf alb are mai multe întrebuinţări decît am putea crede.
Se foloseşte, dizolvat în lapte, pentru calmarea tusei. Gargara cu soluţie din două linguriţe bicarbonat la un pahar cu apă caldă linişteşte durerile de gît. Spălăturile nazale cu aceeaşi soluţie ajută în răceli.
Contra conjunctivitei, se spală ochii cu soluţie de bicarbonat de sodiu. Mai este folosit, dizolvat în apă, în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febră cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism.
Clătirea cavităţii bucale cu bicarbonat de sodiu ajută contra durerilor dentare, previne cariile omorînd bacteriile şi curăţă petele galbene de pe dinţi. Mai are rolul de a trata rănile bucale şi respiraţia urît mirositoare. Poate fi folosit pe post de pastă de dinţi datorită proprietăţilor abrazive, dar nu foarte des, deoarece poate deteriora smalţul.
Zonele umflate după muşcătura insectelor se tratează tot cu soluţie de bicarbonate cu apă. Mîncărimea va dispărea.
Negii se pot unge cu pastă din bicarbonat şi ulei de ricin de 2-3 ori pe zi, şi vor dispărea.
Pentru tratarea arsurilor minore faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, salvie şi apă. Sub formă de soluţie, se aplică pe pielea arsă de soare.
Picioarele obosite şi umflate se scufundă în soluţie din 10 litri de apă şi 5 linguri de bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este folosit şi în cosmetică: reduce roşeaţa pielii şi previne riscul apariţiei coşurilor. Este şi un bun exfoliant facial. Amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă, pînă se formează o pastă. Întindeţi pe faţă, masînd uşor, apoi clătiţi cu apă călduţă. Acest procedeu e bun şi contra acneei. Cîteva linguriţe de bicarbonat de sodiu în baie fac pielea fină.
Lasă un răspuns