A doua casă pentru numeroşi bătrîni din Nisporeni
Maria Cuznețov are o căsuţă a sa în orașul Nisporeni. Aici, pînă nu demult, trăia de una singură. A divorţat de soţ demult, în anii tinereții. Copiii i-au plecat în lumea mare şi ea, sigurică, îi tot așteaptă să revină.
Grijile şi nevoile au făcut-o să vină la Centrul social „Casa Nadejda” din oraşul Nisporeni care, în scurt timp, i-a devenit cea de-a doua casă. „Tare-i bine aici, nu vreau deloc acasă”, mărturiseşte bătrîna, în vîrstă de 74 de ani, după care, cu glas tremurînd de emoții și cu ochii în lacrimi, zice: „Iaca, am căzut și mi-am „rupt” mîna. Cine m-ar fi ajutat acasă, cine mi-ar fi dat măcar o cană cu apă?”.
Istorii similare de viață ar fi putut povesti încă aproximativ 80 de bătrîni din Nisporeni, care beneficiază de serviciile Centrului social „Casa Nadejda”. La 2 noiembrie 2010, prin intermediul proiectului ”Pentru părinții noștri”, implementat de către Asociația austriacă „Concordia. Proiecte sociale”, acesta şi-a deschis larg uşile la Nisporeni. Astfel, bătrînii solitari, cei țintuți la pat, oameni ai străzii și copiii din familii vulnerabile au devenit beneficiarii lui.
„Facem un lucru în folosul comunității. Toți cei care au nevoie de un sprijin, de un adăpost, de un prînz cald sau, pur şi simplu, de un sfat bun sînt bineveniți la noi”, a menționat Liliana Pahome, șefa Centrului „Casa Nadejda”. Dînsa, împreună cu un colectiv format din 11 persoane, se îngrijește zi de zi să asigure cu un prînz cald la domiciliu 24 de bătrîni, iar pentru alți 13 – să ofere gazdă permanentă în cadrul centrului. „Noi mai oferim beneficiarilor și servicii de baie. Tot aici mai spălăm hainele groase ale bătrînilor, îi antrenăm în diferite activități sociale”, a explicat şefa Centrului.
Potrivit dînsei, toate cheltuielile de întreținere, precum și salarizarea personalului și le asumă Asociația obștească ”Concordia. Proiecte Sociale”, fondatorul căreia este părintele Georg Sporschill din Austria. De notat că asemenea centre au fost înfiinţate de domnia sa în nouă localități rurale din republică. Nisporeniul este unicul oraș care are un astfel de centru pentru persoanele defavorizate.
Liliana Pahome a accentuat, în încheiere, că, deși Centrul a fost deschis relativ recent, aici s-au făcut foarte multe lucruri frumoase și generoase. Acum, nu le rămîne decît să asigure o continuitate a lor. „La primăvară ne dorim să construim, pe lîngă centru, un beci și o seră pentru creșterea legumelor. În toate actvitățile prevăzute vor fi implicați și beneficiarii centrului”, a subliniat Liliana Pahome.
Ina Landa
Lasă un răspuns