Un cetăţean german face apel către conaţionalii săi: ajutaţi Colegiul Agroindustrial din Ungheni

 Bernhard Lensing arată unde se află Republica Moldova: prinsă între România şi Ucraina în “curtea din spate a Europei”.
Bernhard Lensing arată unde se află Republica Moldova: prinsă între România şi Ucraina în “curtea din spate a Europei”.

Timp de trei săptămîni, la finele anului trecut, la Ungheni s-a aflat Bernhard Lensing, fost manager regional al Crucii Roşii Germane, în prezent expert al Serviciului de Experţi Seniori (SES). De notat că SES e o societate non-profit, care are în baza sa de date circa 9000 de experţi – toţi pensionari – şi trimite voluntari acolo unde lipsesc banii şi unde este nevoie de experienţa lor vastă.
Imediat ce a revenit acasă, în Germania, dînsul a vorbit despre impresiile sale pe site-ul www.bbv-net,  venind şi cu un apel către conaţionalii săi. Citiţi rîndurile ce urmează.
Ajutor împotriva disperării
Un complex de clădiri, în parte ruinate. Geamuri sparte, lipite cu carton. Patru tineri ce împart 12 metri pătraţi. Această încăpere mică este folosită şi ca bucătărie, şi ca dormitor, şi ca sufragerie…
Condiţiile pe care le descrie Bernhard Lensing nu sînt într-o ţară din lumea a treia. Este descrierea unei şcoli de agricultură din Europa. Mai exact, e vorba de Colegiul Agroindustrial din oraşul Ungheni, Republica Moldova.
Faptul că Republica Moldova are nevoie de ajutor multilateral şi de experienţa unor experţi a fost rapid constatat de către voluntarul în vîrstă de 63 de ani la Ungheni, un oraş cu o populaţie de circa 40.000 de locuitori. Expertul a stabilit că “30 la sută din adulţi lucrează în străinătate şi, în consecinţă, mulţi copii sînt social orfani”.
Mulţi copii creează o impresie disperată, dar şi mulţi dintre adulţi abia dacă au ceva perspective. Iniţiative sînt puţine. Pe de o parte, deoarece mulţi nu au fost suficient instruiţi în ţara care a făcut parte anterior din Uniunea Sovietică, pe de altă parte – corupţia e responsabilă de faptul că micile succese sînt repede anihilate.
La Colegiul Agroindustrial, unde a stat Bernhard Lensing, învaţă circa 560 de elevi. De cele mai multe ori, ei sînt instruiţi necorespunzător, din cauza lipsei manualelor, dar şi a utilajului învechit. În plus, şcoala e dotată conform vechilor standarde care, după destrămarea Uniunii Sovietice, au devenit complet inutile.
Deoarece Bernhard Lensing este specialist în economie şi ştie cum  să facă cereri de finanţare de pe cînd era manager al Crucii Roşii Germane, există speranţa că el ar putea să obţină bani pentru Colegiul Agroindustrial din Ungheni, pentru elevi, precum şi pentru întreaga regiune. Proiectele transfrontaliere  „Cross-Border-Projekte“ care se desfăşoară în Euroregiune, ar putea fi şi ele o soluţie. “În orice caz, trebuie să se reuşească”, zice Lensing, astfel ca disperarea să ia sfîrşit.
Aflîndu-se la Ungheni, Lensing a constatat că, calitatea solului e bună, la fel şi clima. De aceea viitorul regiunii, în bună parte, ar putea fi agricultura şi creşterea animalelor. Cooperativele agricole trebuie ajutate şi în continuare, la fel ar trebui promovate întreprinderile agricole mici. Pe termen lung, turismul ar putea fi o soluţie. Pentru aceasta, însă,  ar trebui pusă la punct infrastructura. ”Asfaltate sînt doar drumurile prinicipale. Restul – sînt drumuri de ţară”.
Bernhard Lensing vrea deja înapoi în Republica Moldova şi, dacă s-ar putea, cu ajutoare. Intenţionează să organizeze, cu ajutorul Crucii Roşii din Germania, un transport spre Moldova. Acolo ar trebui să ajungă geamuri şi uşi, mobilă şi tehnică de birou, utilaje şi materiale pentru activitatea didactică, instrumente, aparate de sudat, utilaje agricole şi maşini mici. Adică, tot de ce ar avea nevoie o şcoală agricolă. A fost deschis şi un cont bancar pentru donaţii (Konto: 3738001 bei der VR-Bank Westmünsterland, BLZ: 42861387, Stichwort Moldau).
Cine vrea să afle mai multe sau să ajute îl pot contacta direct pe Bernhard Lensing.
(www.bbv-net.de/lokales/kreis borken/bz alle meldungen/1825035 Hilfe gegen die Hoffnungslosigkeit.html)
(Mulţumim lui Ion Calmîş pentru colaborare. Traducere: Mihaela Jardan)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *