Tradiţiile şi obiceiurile populare s-au aflat în centrul atenţiei la final de an

dupa datina, Tradiţiile şi obiceiurile populare Nisporeni, 23 decembrie
Sărbătorile de iarnă sînt de neînchipuit la Nisporeni fără Festivalul-concurs raional ”Vom ura, vom tot ura!”, organizat, tradiţional, de Secția cultură. În acest an, la 23 decembrie, sărbătoarea a luat start în centrul orașului, de unde reprezentanţii celor 23 de primării au pornit cu un alai al măștilor. Ulterior, la Casa raională de cultură au venit urătorii, înarmați cu tot felul de clopoței, pluguri, boi și bice. „A fost ceva extraordinar”, a declarat pentru „Expresul” Aurelia Andronache, șefa Secției cultură. Dînsa s-a arătat satisfăcută de nivelul pregătirii concurenților pentru concurs. Sărbătoarea a continuat pînă seara tîrziu.
Potrivit Aureliei Andronache, în acest an festivalul ”Vom ura, vom tot ura” a fost unul cu surprize plăcute. ”După o tăcere de ani de zile, casele de cultură din Bolțun și Călimănești s-au prezentat foarte bine”, a remarcat dînsa. Reprezentanții acestor instituţii au plecat acasă cu locuri premiante – I și, respectiv, III la categoria „Cea mai bună casă de cultură”. Locul II la această categorie i-a  revenit Casei de cultură din Drojdieni, iar asa de cultură din Ciorești a fost premiată cu diplomă de gradul trei.
Și colectivele-model au avut o prestație bună la festival. De premiul mare s-a învrednicit colectivul-model ”Doina Codrilor” din Vărzărești, iar pe primele trei locuri s-au clasat, după cum urmează:  „Dor nisporenean” din Nisporeni, „Masca” din Ciutești și „Tezaur” din Iurceni. Nici ceilalţi participanți nu au fost neglijaţi de către organizatori. Pe lîngă diplome și premii bănești – de la 200 de lei și pînă la 800 – urătorii nisporeneni au primit în dar multe dulciuri și colaci.
Festivalul s-a încheiat cu un mesaj de felicitare al președintelui raionului, Vasile Bîtca.
Călăraşi, 23 decembrie
17 colective artistice din satele raionului Călăraşi au venit, cu ce au mai de preţ, la festivalul tradiţional al obiceiurilor de iarnă „După datina străbună”, organizat în scuarul Bibliotecii publice „Grigore Vieru” din oraşul Călăraşi. Potrivit şefului Secţiei cultură, Sergiu Cojocaru, fiecare a prezentat obiceiuri specifice localităţii sale. „Este îmbucurător faptul că aceste obiceiuri sînt transmise din generaţie în generaţie, dovadă fiind faptul că la festival au participat foarte mulţi tineri şi copii”, a menţionat dînsul.
Călăraşul a răsunat de colinde şi de urături. A fost prezentă „Malanca”, „Ursul”, „Calul”, „Capra” – un adevărat regal de măşti şi costume colorate. A impresionat în mod deosebit un ansamblu din patru copilaşi de la Bravicea, care a interpretat dumnezeieşte un colind. La fel – şi urătura prezentată de cel mai în vîrstă participant la festival, un bătrîn de 87 de ani din Meleşeni. Au participat cele mai reprezentative colective din raion: de la Răciula, Vălcineţ, Hirova, Onişcani, Hîrjauca, Palanca – în total, peste 400 de participanţi. Toţi au primit diplome, colaci şi cîte 300-400 de lei.
A devenit deja o tradiţie pentru Călăraşi, ca fiecare colectiv artistic să meargă la întreprinderile şi instituţiile din oraş, unde sînt aşteptaţi cu drag. „A fost frumos”, a concluzionat Sergiu Cojocaru.
Ungheni, 25 decembrie
În acest an, în premieră, festivalul obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă „După datina străbună” s-a desfăşurat în afara oraşului Ungheni. La 25 decembrie, cea de-a 25-a ediţie a avut loc la Sculeni. „Scopul nostru este să reînviem tezaurul tadiţiilor de iarnă şi în localităţile raionului”, a menţionat Eugenia Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni, mulţumind, totodată, gazdelor pentru conlucrare, sisţinere şi ajutor.
14 colective din întreg raionul au venit la Sculeni pentru a prezenta obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă. Artiştii amatori din Petreşti, Gherman, Sculeni, Măgurele, Floriţoaia Veche, Cetireni, Pîrliţa, Morenii Vechi, Todireşti, Chirileni au prezentat urături şi colinde, „Ursul”, „Capra”, „Malanca”. „Ne dorim să atragem cît mai multe localităţi în desfăşurarea acestui festival. Cred că astfel vom avea numai de cîştigat, atît noi, cît şi satele noastre”, a accentuat şefa Secţiei cultură. „Vrem să fie o continuitate”, a mai adăugat dînsa.
Galina Moraru, specialist la Secţia cultură,  a accentuat că acest festival a demonstrat încă o dată că tradiţiile şi obiceiurile populare vechi mai pot fi salvate. „A fost frumos. Este păcat să nu valorificăm tot ce mai avem”, a subliniat dînsa.
La final, toate colectivele au primit în dar trofeul festivalului „După datina străbună”, colaci şi diplome. Potrivit Eugeniei Baroncea, pentru organizarea şi buna desfăşurare a festivalului, în acest an s-au cheltuit aproximativ 16 mii lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *