Solanum, planta supranumită ”Mărul dragostei”

Solanum, planta supranumită ”Mărul dragostei” Solanum, sau cum i se mai zice în popor, ”mărul dragostei”, este o plantă subtropicală, originară din America de Sud. Are aspect de tufă, ajunge la înălțimea de 30-40 cm. În general, Solanum se cultivă ușor și încîntă privirea în lunile de iarnă prin fructele viu colorate, asemănătoare unor cireșe. În combinație cu verdele frunzelor sînt foarte decorative. Atenţie, fructele sînt otrăvitoare!
Două specii sînt mai cunoscute: Solanum Capsicatrum cu fructe mici și verzi la apariție și roșii-portocalii mai apoi, grupate cîte două-trei și prinse de tulpină prin codițe mici, și Solanum Pseudocapsicum – cu bacele ceva mai mari de un roșu-aprins.
Îngrijirea
Solanum nu este o plantă foarte pretențioasă. În cazul în care este cultivată în grădină, are nevoie de un loc luminos, dar nu trebuie să fie în bătaia soarelui în perioadele toride de vară. Cultivată în ghiveci, vara se menține foarte bine la temperaturi de pînă la 20 de grade Celsius, într-un spațiu bine aerisit, ferită de uscăciune. Iarna îi este prielnică o temperatură cuprinsă între 12 și 18 grade Celsius. Plantele cultivate în ghiveci se polenizează cu ajutorul unei pensule moi, pentru că altfel florile nu vor produce fructe.
Solul trebuie să fie bogat în minerale și nutrienți, amestecat cu puțin nisip. Pînă la apariția fructelor, se udă regulat și cu apă din abundență, pentru ca solul să fie permanent umed, după care udarea se face o dată la cîteva zile. Aveți grijă să înlăturați apa din farfuria ghiveciului, pentru că excesul de umezeală face rău la rădăcini.
Înmulțirea
Se poate înmulți prin două modalități: prin semințe și butași. Semințele se seamănă primăvara într-un compost menținut în permanență umed. Se seamănă la 1,5-2 cm una de cealaltă, după care vasul se acoperă cu o folie de plastic și se așează într-un loc luminos. În 2-3 săptămîni, semințele vor germina, iar după încă 5-6 săptămîni se vor replanta la dorință în grădină. Solanum se mai poate înmulți și prin butași de 4-5 cm lungime, înfipți direct în pămînt. Tot primăvara se pot face tăieri pentru îndreptarea coroanei la plantele mature.
Dăunători și precauții
Cel mai des pot ataca planta, în special vara cînd aerul este mai uscat, păianjenul roșu și păduchii. Aceștia pot fi combătuți prin metode chimice. Și mucegaiul, un praf de culoare gri, mai poate fi atancantul Solanum-ului. În acest caz se înlătură imediat frunzele atacate și planta se tratează cu un fungicid pe bază de cupru.
Dacă observați o dezvoltare lentă a plantei și un frunziș rar, acestea sînt semne că Solanum nu are suficientă lumină. Frunzele se îngălbenesc și cad în cazul unui exes de umezeală.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *