”Luceafărul” va răsări din nou la Nisporeni?

„Luceafărul” de azi, „Luceafărul” de mîine, nisporeni
„Luceafărul” de azi, „Luceafărul” de mîine

În doar trei-patru ani, cinematograful ”Luceafărul” din centrul oraşului Nisporeni are toate şansele să se transforme într-un Centru de cultură şi agrement. O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru ”Expresul” de către Aurelia Andronache, şefa Secţiei raionale cultură din Nisporeni.
”Pentru anul 2012, s-au planificat în buget 2 milioane de lei, destinate începerii reparaţiei capitale a clădirii”, a menţionat dînsa. Şefa Secţiei cultură a remarcat, totodată, că aceste surse nu vor acoperi nici pe aproape cheltuielile lucrărilor de renovare a edificiului avariat. De aceea se va merge pe calea depunerii proiectelor la mai mulţi finanţatori, pentru a obţine investiţiile necesare.
Clădirea avariată a fostului cinematograf din centrul Nisporeniului este greu să nu fie observată chiar şi de cei ce se află pentru prima oară în oraş. Edificiul ştirbeşte mult din aspectul urbei, o recunosc cu toţii. Construit prin anii 70 ai secolului trecut, cinematograful a activat peste 25 de ani fără reparaţie, în ultima perioadă a existenţei sale servind drept loc de desfăşurare a discotecilor pentru tineret.
Potrivit Aureliei Andronache, renovarea edificiului respectiv a devenit subiect de discuţii pentru consilierii raionali încă din anul 2003, dar mai departe de teorie, alocuţiuni ”fierbinţi” şi declaraţii că nu-s bani, lucrurile nu au mers. Doar în anul 2008 s-a făcut primul pas. ”Proiectul de renovare a fostului cinematograf a fost aşternut pe hîrtie şi tot atunci s-au făcut primele calcule. Potrivit preţurilor existente în acea vreme, costul total al renovării a fost estimat la 17 milioane lei”, a menţionat şefa Secţiei cultură.
Noul Centru de cultură şi agrement din Nisporeni se planifică a fi un centru multifuncţional, care ar cuprinde o gamă largă de servicii, cum ar fi: internet-cafe, salon de frumuseţe, sală de nunţi şi ceremonii, sală de fitness, sala de festivităţi ş.a. ”Ne vom îngriji să oferim nu doar o viaţă nouă acestui edificiu, ci şi o durabilitate în timp. Aceasta va fi posibil doar în cazul în care instituţia se va autogestiona. E, de fapt, şi scopul final al nostru”, a mai adăugat la încheiere Aurelia Andronache.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *