Cartofii – aliment gustos, dar şi medicament
Cartoful, această legumă aparent banală, dacă este fiartă pe abur sau înăbuşită, dezintoxică organismul, datorită conţinutului său bogat în potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat în reumatism şi artroză. Slab hipnotic şi calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe bază nervoasă. Este recomandat si diabeticilor, copt în cenuşă.
Cartoful e recomandat de medicina modernă pentru că e sănătos, hrănitor, energetic. Înlesneşte funcţiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Dacă nu e preparat cu grăsime, cartoful nu îngraşă.
Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii: se rade o cantitate suficientă de cartofi cruzi şi se aplică pe locul respectiv, în amestec cu o linguriţă de miere sau ulei de măsline, lăsînd să acţioneze cel puţin două ore; se fixează cu ajutorul unui bandaj. Se schimbă cataplasma în timpul zilei, pînă la vindecarea completă. Pentru arsuri solare, se pun cartofi în rondele subţiri. Se lasă să acţioneze cîteva minute. Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasă 10 minute, apoi se clăteşte. Pe negi, se pune cartof crud, ras, o dată dimineaţa şi o dată dupa-amiază.
În cazul durerilor de cap persistente, se va bea suc cald de cartofi (cîte 1/4 pahar, de 3 ori pe zi, înainte de masă). Contra paraziţilor intestinali: se va mînca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salată de cartofi amestecaţi cu 60 g de ulei de nucă.
La masa de seară, 100-200 g de brinză de vaci şi cîţiva cartofi la cuptor reprezintă un regim de sănătate mai bun decît orice medicament din lume.
Leacuri din bătrîni
Cînd se formează noduli în urma injectiilor, aplicaţi felii reci de cartofi cruzi.
În cazul durerilor în gît, se pun cartofi cruzi raşi şi daţi prin alcool încălzit; amestecul se aşază într-o ţesătură de bumbac şi se aplică pe zona gîtului; trebuie păstrată căldura.
Pentru cei care suferă de inimă e bun cartoful copt.
De ajutor gospodinelor
Ca să curăţăm calcarul de pe un vas, fierbem îndelung în el coji de cartofi.
Ca să curăţăm geamurile şi oglinzile sau urmele de degete de pe uşi, le frecăm cu o felie de cartof.
Lasă un răspuns