Victor Morari din Sculeni a ajuns Mitropolit al Asiei Centrale

mitropolit, Vichentie Morari, SculeniArhiepiscopul de Ekaterinburg, Vichentie Morari, originar din satul Sculeni, a devenit mitropolit al unui nou district Mitropolitan care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.
În cadrul şedinţei din 27 iulie 2011, desfăşurată  în Lavra Pecerska din Kiev, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat hotărîrea de a înfiinţa Districtul Mitropolitan al Asiei Mijlocii (Centrale) cu sediul la Taşkent şi a-l numi  în scaun mitropolitan pe un moldovean.
Vichentie Morari s-a născut pe 4 octombrie 1953, în satul Sculeni, în familia unui preot. A primit la botez numele de Victor Alexandrovici Morari. După absolvirea şcolii medii, a lucrat lăcătuş şi a fost ipodiacon al episcopului Vartolomeu Gondarovski al Chişinăului şi Moldovei. Între anii 1971-1973, şi-a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei Sovietice.
În 1974 a fost admis la studii la Seminarul Teologic de la Moscova (1974-1978), apoi a urmat cursurile Academiei Teologice din Moscova (1978-1982), pe care le-a absolvit cu titlul de candidat în teologie.
În anul 1981 este tuns în monahism de către arhimandritul Ieronim Zinoviev, stareţul Lavrei Serghiev Posad din Moscova. Trece toate treptele ierarhice, de la  ierodiacon la ieromonah, ca în anul 1985 să fie ridicat la rangul de egumen.
Pe 20 iulie 1990, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe egumenul Vichentie Morari  episcop de Bender, Vicar al Arhiepiscopiei de Chişinău, iar peste o lună a fost ridicat la rangul de arhimandrit. În timpul păstoririi sale, PS Vichentie a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Noul Neamţ din Chiţcani, cel mai mare centru spiritual şi educaţional al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove. Episcopul Vichentie Morari s-a aflat printre cei care s-au opus vehement reactivării Mitropoliei Basarabiei.
Pe 17 iulie 1995, Sf. Sinod al Patriarhiei Moscovei l-a numit pe PS Vichentie episcop de Abakan şi Kîzîl (republicile autonome Hacasia şi Tuva din sudul Siberiei). Prin Decretul Patriarhului Aleksei al II-lea al Moscovei din 19 februarie 1999, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, iar peste cinci luni a fost numit arhiepiscop de Ekaterinburg. De asemenea, a devenit şi rector al Seminarului Teologic din Ekaterinburg. Din 27 iulie curent, este Mitropolit al Asiei Centrale.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *