Scriitorii, oaspeţi aşteptaţi în taberele de copii
LECTURI PUBLICE // Întâlnirile „pe viu” cu scriitorii ar putea să le stimuleze la copii apetitul pentru citit
Nu doar distracţie îşi doresc copiii în vacanţă, dar şi ore liniştite, petrecute la umbra copacilor în compania unei cărţi, unii considerându-se norocoşi că au putut vedea în timpul verii şi scriitori adevăraţi (cum s-ar zice, în carne şi oase).
O serie de întâlniri ale copiilor cu oameni de litere au avut loc vara aceasta în cadrul proiectului naţional de lecturi publice desfăşurat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova (coordonator, Nicolae Popa).
Scriitorii citesc poezie şi proză, iar copiii îi bombardează cu întrebări
Echipe din câte 2-3 scriitori s-au deplasat în diferite raioane ale republicii, poposind în tabere pentru copii din Vadul lui Vodă, Rădenii Vechi (Ungheni), Ivancea (Orhei), în taberele „Poieniţa veselă” (Ialoveni), „Alunelul” (Hânceşti), „Pro Sănătate” (Ungheni). Întâlnirile au loc în foişoare, cantine, săli de festivităţi sau în aer liber, cu şi fără microfoane. După ce fac cunoştinţă cu scriitorii şi îi ascultă citind versuri sau proză, copiii îi iau la întrebări, dorind să afle amănunte despre cariera lor, despre modul în care au debutat şi despre „tainele creaţiei”.
Scriitorul Ioan Mânăscurtă e uimit de curiozitatea micilor cititori: „Copiii ne adresează cele mai diverse întrebări, de exemplu: «Cuvintele sunt infinite?», «Ce trebuie să faci când ţi se termină imaginaţia?», «Cine e muza dumneavoastră?», «Mai aveţi scriitori în arborele genealogic?»”.
Vladimir Beşleagă, întrebat despre Kant la „Plaiul Fagului”
Pentru Vladimir Beşleagă, întâlnirea din tabăra „Pro Sănătate”, situată pe teritoriul rezervaţiei „Plaiul Fagului” din Rădenii Vechi (Ungheni), a fost ca un periplu în lumea copilăriei moderne, deoarece a discutat cu elevi informaţi, navigatori pe internet, dar şi pasionaţi de cărţi. Ei se interesează de Kant, Nietzsche şi totodată l-au citit pe Beşleagă, fiindcă e un autor din manuale.
În alte tabere, elevii stau mai prost la capitolul lecturi, dar tocmai întâlnirile „pe viu” cu scriitorii ar putea să le stimuleze apetitul pentru citit. Oaspeţi ai copiilor au fost în vara curentă scriitorii Vladimir Beşleagă, Nicolae Esinencu, Ion Ciocanu, Alexandru Vakulovski, Iulian Ciocan, Mihaela Perciun, Călina Trifan, Nicolae Spătaru, Nicolae Popa, Ioan Mânăscurtă, Vlad Zbârciog, Titus Ştirbu, Constantin Dragomir, Victor Dumbrăveanu, Victor Prohin, Ion Anton, Iulius Cârchelan, Emilian Galaicu-Păun, Ana Rapcea ş.a.
După discuţiile cu scriitorii, copiii, la rândul lor, recită poezii proprii pentru oaspeţii literaţi. La toate întâlnirile este prezent maestrul fotograf Nicolae Răileanu care pregăteşte o amplă expoziţie de fotografii ce va fi amplasată pe 31 august în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Proiectul naţional de lecturi publice se va încheia cu Gala Tinerelor Talente
Proiectul naţional de lecturi publice, organizat de Uniunea Scriitorilor a RM în parteneriat cu compania Moldcell, se va desfăşura pe tot parcursul anului 2011. Potrivit lui Arcadie Suceveanu, preşedinte al USM, mai bine de 50 de autori se vor deplasa în localităţi rurale şi urbane din 15 raioane de la nordul, centrul şi sudul R. Moldova. Maratonul literar cu genericul „Moldcell te invită să-ţi cunoşti scriitorii!” a început pe 14 aprilie, prima întâlnire cu publicul a avut loc în satul Grimăncăuţi, Briceni, cu popas în Pererâta, satul natal al lui Grigore Vieru.
În finalul proiectului naţional de lecturi publice va avea loc, în preajma sărbătorilor de Crăciun, Gala Tinerelor Talente.
Sursa: Irina NECHIT, Jurnal de Chișinău
Lasă un răspuns