S-au îmbolnăvit castanii. De şapte ani tot suferă

castani, aleea, boală, UngheniAleea de castani din Ungheni, cu o lungime de peste cinci kilometri, care este şi mîndria unghenenilor, ar putea să dispară într-o bună zi. Sub frunzele celor 650 de copaci se ascund sute şi sute de larve ale moliei miniere. Deja de ani buni, în plină vară, castanii “ruginesc”.
Experţii susţin că unica soluţie de a-i proteja este stropirea castanilor cu soluţii speciale. Potrivit lui Mihai Osipov, director adjunct al Secţiei control ecologic Ungheni, deja au fost întreprinse măsurile de protecţie a copacilor. “Noi am avertizat toate întreprinderile răspunzătoare de spaţiile verzi, agenţii economici care au pe teritoriul lor copaci de castani să ia toate măsurile de combatere a insectelor şi larvelor ce au împînzit castanii”, a accentuat dînsul. În acest sens, acum cîteva zile, pe timp de noapte, castanii au fost trataţi cu soluţii speciale. În caz de necesitate, procedura va fi repetată.
Dar, recunoaşte Mihai Osipov, măsurile de protecţie a castanilor şi combatere a insectelor au fost începute cu întîrziere, astfel că larvele au avut timp suficient să se dezvolte sub frunze. “Poate ar fi trebuit să intervenim cu cel puţin o săptămînă mai înainte”, a remarcat dînsul.
Ecologiştii bat alarma: pentru anii viitori măsurile de protecţie a castanilor vor trebui să fie luate din timp, la începutul lunii iulie. În caz contrar, ne putem pomeni fără castani. “Trebuie să menţinem această alee, pentru că este una dintre cele mai frumoase din republică”, a subliniat Mihai Osipov.  Molia minieră a început atacul asupra castanilor din Moldova în urmă cu şapte ani. Fenomenul este prezent şi pe continentul european de mai bine de 30 de ani. Prin urmare, există riscul dispariţiei acestor copaci frumoşi.
Natalia Chiosa
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *