O tînără care ştie ce vrea de la viaţă. Iar viaţa ei e la Ungheni
A absolvit facultatea de filosofie, iar la Ungheni a rămas dintr-o simplă întîmplare. „Iniţial, am venit doar pe vară, să mă odihnesc puţin după examenele de licenţă. Dar, aflînd că sînt locuri de muncă la tabăra „Plus armonie”, m-am angajat ca educator. De ce să stau vara acasă? Pe parcurs, am văzut multe activităţi interesante şi, atunci cînd mi s-a propus să rămîn să muncesc la Centrul de Resurse pentru Tineri, mi-am zis: de ce nu?”, povesteşte Galina Petcu.
Intenţiona să rămînă doar un an-doi, după care să-şi caute un rost în altă parte. De atunci au trecut şase ani, iar dînsa tot pe loc e. „Mă mîndresc că sînt la Ungheni. Mai ales că în ultimii ani aici au fost realizate foarte multe lucruri frumoase în domeniul tineret”, spune. Sigur, nu i-a fost uşor să se acomodeze, mai ales că mulţi dintre colegii săi au plecat în străinătate sau, în cel mai rău caz, au rămas la Chişinău, în capitală. „Eu mă simt bine la Ungheni. Da, este complicat, pentru că există o sumedenie de probleme. Totuşi, aş vrea să-mi văd viitorul aici”, afirmă foarte hotărîtă.
Galina a avut marele noroc să meargă de nenumărate ori în deplasări peste hotare, a văzut mai multe striluri de viaţă, mai multe culturi, dar Moldova i se pare mult mai aproape. În plus, vrea să creadă şi în continuare că Ungheniul îi poate oferi numeroase oportunităţi de afirmare. „Sînt optimistă de felul meu şi, de obicei, văd partea plină a paharului”, spune, după care face o remarcă: „Oricum, analizînd situaţia la rece, trebuie să zic că există puţine lucruri la ora actuală care pot să-i atragă pe tineri aici. Foarte puţine. Nu valorile materiale îi ţin aici, ci valorile spirituale”.
Fiind, după cum a şi recunoscut, optimistă, vede un viitor bun pentru Ungheni. Primele semne deja sînt. Uitaţi-vă cîţi tineri au venit să muncească în organele administraţiei publice locale!
„Ce poţi spune despre viitorul Moldovei care trebuie să fie construit de actualii tineri?”, o întreb. „Despre viitorul Moldovei nu pot spune chiar nimic. Atît de incerte sînt lucrurile şi atît de des se schimbă… Urmează să vedem”, răspunde filosofic. Dacă tinerilor noştri li s-ar permite să-şi spună cuvîntul şi să se iasă în faţă, situaţia s-ar schimba, consideră Galina.
Tot ea susţine că, deocamdată, mulţi tineri nu prea pot să-şi exprime ideile şi opiniile. De aceea s-a şi angajat plenar să-i facă pe semenii săi mult mai descătuşaţi, ca aceştia să se simtă mai liberi. „La noi în Moldova există o mare problemă în ceea ce priveşte descătuşarea tinerilor. Cred că-şi spune cuvîntul educaţia de acasă. Sînt părinţi care s-au născut şi au trăit în fosta URSS, ei au fost obişnuiţi cu un mod de viaţă pe care-l consideră foarte bun şi pentru copiii lor. De exemplu: niciodată să nu spui nimic. Foarte multe „Nu”-uri continuă să existe. Al doilea factor este şcoala. Din păcate, şcolile, cu mici excepţii, sînt axate încă pe principiul: vorbeşte doar atunci cînd eşti întrebat”, explică Galina, exprimîndu-şi, totodată, speranţa că peste cinci-zece ani tinerii vor fi cu totul altfel.
În calitate de coordonator al programului de voluntariat la Centrul de Resurse pentru Tineri, încearcă să-i atragă în activităţi pe tinerii care gîndesc, chiar dacă aceştia nu pot să-şi expună foarte bine gîndurile. Mai apoi, face tot posibilul ca să le dezvote abilităţile de comunicare. „Sînt tineri care, deja se vede, vor schimba ceva”, conchide.
Schimbarea va veni, cu siguranţă, şi de la Galina Petcu.
Iar filosofia? „Din facultate am luat modul de a gîndi, modul de a vedea lucrurile din mai multe perspective şi nu doar dintr-un singur unghi”, spune. „Nu crezi că e timpul ca tinerii să se implice şi în politică?”, îi adresez o ultimă întrebare. Urmează un răspuns demn de o tînără care ştie ce vrea de la viaţă: „Întotdeauna a fost timpul ca tinerii să se implice în politică, dar acum e o nevoie stringentă”.
Lasă un răspuns