A ales să înveţe în China, pentru a promova imaginea Moldovei în lume

lidia sanduleac copii ai independentei„De cînd mă ştiu, am un vis – vreau să devin ambasador, iar studiile în China îmi vor permite să mai fac un pas spre realizarea acestui vis”, ni s-a destăinuit, în cadrul unei vizite la redacţia „Expresului de Ungheni”, Lidia Sanduleac, o tînără de 19 ani, absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni.
În mai puţin de o săptămînă îşi va lua zborul spre Beijing, într-o lume absolut nouă pentru ea.  Nu-i este frică de drumul pe care trebuie să-l parcurgă: Chişinău-Moscova-Novosibirsk-Beijing-Wuhan. Sînt mii şi mii de kilometri. „Zborul durează vreo două zile”, spune veselă, remarcînd că deja este „călită”. A avut anterior, la vîrsta de 16 ani, o altă experienţă frumoasă – un an de studii în SUA.
Are un pic de emoţii pentru Beijing. Chinezii nu prea cunosc limba engleză, iar ea încă nu cunoaşte limba chineză. În plus, nu a decis deocamdată cu ce va ajunge la destinaţia finală, Wuhan. Sînt peste 1000 de kilometri. „Pentru chinezi nu e o distanţă foarte mare, la fel cum nici Wuhanul, un oraş cu o populaţie de peste 9 milioane, nu este foarte mare”, spune. Acolo, în Wuhan, se va afla timp de un an, şi va învăţa limba chineză. „Eu voi studia dialectul mandarin, utilizat în centrul Chinei”, precizează Lidia.  Este, de fapt, o limbă vorbită de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai răspîndită limbă de pe Pămînt. În afară de China, se vorbeşte şi în Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan şi Tailanda.
„Atît de tare am fost tentată de oportunitatea care mi s-a oferit, încît mi-am cumpărat şi cărţi, şi caiete de scris, ca să am un pic de pregătire. În internet privesc şi ascult tot ce este în chineză.  Au un fel de a vorbi extraordinar. Dialectul mandarin este complicat, deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. De exemplu, ma – poate însemna şi mama, şi cal, şi cîine, în dependenţă de ton. Este foarte interesant. Am început să studiez şi ieroglifele”, povesteşte, entuziasmată, ungheneanca noastră.
După un an în care va învăţa limba, Lidia Sanduleac va studia la relaţii internaţionale şi politice. „Este ceea ce am vrut. Dacă rămîneam în Moldova, făceam medicină; dacă plecam în Franţa – făceam dreptul. Dar nu era vocaţia mea”, recunoaşte. În plus, este foarte satisfăcută pentru faptul că părinţii ei nu vor trebui să cheltuiască nici un ban pentru ea. „Totul îşi asumă partea chineză: şi asigurarea medicală, şi cazarea, şi materialele pentru învăţat, şi transportul, plus o bursă lunară de 250 de dolari”, explică.
În acest an, trei tineri moldoveni – doi din Chişinău şi Lidia Sanduleac din Ungheni – vor pleca la studii în China, graţie unui acord între guvernele Republicii Moldova şi Chinei. Partea chineză îşi asumă toate chletuielile, cu excepţia celor de drum. Acestea din urmă, potrivit Acordului, ar trebui să şi le asume guvernul moldovenesc. Deocamdată, Guvernul tace. Iar drumul pînă în China costă între 400 şi 1000 de euro.
Lidia speră să poată reveni acasă o dată în an. După patru ani de studii acolo şi-ar dori să se înscrie şi la o facultate în Moldova, să poată preda, în paralel, chineza la o universitate din Moldova. De pe acum se gîndeşte şi la un masterat, pe care să-l facă ori în China, ori în SUA.  Toate au un singur scop – să ajungă, într-o bună zi, ambasador al Moldovei undeva, în lume, ca să poată spune tuturor cît de frumoasă şi interesantă este ţara ei de origine.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *