FOTO | Temerari, romantici, ziditori ai independenţei noastre

ziua Independentei, razboi Transnistria, victime Ungheni
Ce mulţi eram. Uniţi în fapte şi în gînd. Nopţile nu dormeam, pentru a scrie, literă cu literă, cele mai sacre dorinţe: „Limbă! Alfabet!”, „UNIRE, moldoveni!”, „Libertate!”.  Nopţile nu dormeam, pentru a coase „sfîntul nostru tricolor”, care mai apoi flutura în vînt pe la marile adunări naţionale. Temerari, romantici, cu atîtea şi atîtea vise frumoase… Parcă a fost ieri.
Au trecut de atunci 20 de ani. Privim fotografiile îngălbenite de vreme din arhiva redacţiei. Sînt imortalizaţi primii paşi ai independenţei noastre: zeci de ungheneni în drum spre Marea Adunare Naţională din 27 august 1991.
Ce mulţi eram… Ziditori ai independenţei noastre, care nu au alergat niciodată după posturi înalte, după privilegii sau recunoaştere publică. Ion Bogdacenco, Raisa Ursan, Dumitru Colţişor, Ion Ciobanu, Petru Ghervas, Valeriu Iovu, Ion Bacalu, Afanasie Creţu, Gheorghe Ambroci, Simion Staraşciuc, Vitalie Andronovici… Sînt doar  cîteva nume desprinse din numărul imens de ungheneni ce au luptat cu trup şi suflet pentru cele sfinte. Cîte speranţe îşi puneau atunci oamenii în viitorul lor, al copiilor şi nepoţilor lor!
Atunci cînd a fost nevoie să-şi apere independenţa, nu au ezitat nici o clipă. Războiul de pe Nistru a luat vieţile a opt ungheneni: Oleg Ungureanu, Ghenadie Crestiuc, Mihail Gurduială, Vladimir Cimpoieş, Petru Slonov, Anatol Popovici, Pavel Buruiană, Vasile Moruz. Cel mai tînăr avea doar 21 de ani, cel mai în vîrstă – doar 33. Ilie Mihalache a fost declarat dispărut şi iată, de aproape 20 de ani, nu se mai ştie nimic despre el.
Zeci de rugi s-au înălţat spre Cer.  Ne-o fi auzit atunci Dumnezeu? Dar acum?


ziua independentei, unire, moldoveni
ziua independentei, unire, moldoveni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *