Cronica fraudelor transfrontaliere: obiectul – peste 10 mii pachete cu ţigări la preţul de circa 35 mii euro

 

grănicerii, vameşii, Ungheni, frontiera, ţigări
Imagine: border.gov.md

Eforturile conjugate ale organelor de control de la frontieră –grănicerii şi vameşii, în conlucrare cu colegii lor din România au contracarat pe parcursul săptămînii curente mai multe tentative de scoatere ilicită a produselor de tutungerie de pe teritoriul ţării noastre. Intensificarea activităţii antifraudă la hotare a fost direct proporţională creşterii fluxului de călători şi unităţilor de transport, caracteristic perioadei estivale. Tendinţele de „infiltrare” a contravenienţilor în traversarea hotarelor sub aspectul unor persoane care respectă legislaţia, dar care urmăresc scopuri meschine, în majoritatea cazurilor suferă eşec, fiind aplicate tacticile analizei riscurilor şi un control specific. Rezultatele sunt evidente, fiind descoperite şi cantităţile mari şi cantităţile mici de mărfuri, dosite în cele mai diverse locuri şi modalităţi.
Leuşeni-Albiţa (auto)
În punctul de trecere a frontierei de stat Leuseni-Albita(auto) în rezultatul activităţii antifraudă au fost contracarate 5 tentative de trecere ilegală peste frontiera a produselor de tutungerie.
La linia de control „ieşire autoturisme” a fost verificat un microbuz „MERCEDES” înmatriculat în străinătate, condus de un moldovean, care se deplasa din R. Moldova în Romania. În timpul controlului fizic al microbuzului au fost depistate nedeclarate şi neprezentate controlului vamal 1250 de pachete de ţigări „LM”, marcate cu timbru de acciz al R. Moldova. Ţigările erau ascunse în locaşuri special amenajate, în şasiul de la remorcă şi în spaţiile goale din caroseria autoturismului.
În microbuzul de model „RENAULT”, care se deplasa din R. Moldova în Italia au fost descoperite tăinuite în podeaua dublă 2540 de pachete de ţigări „Marlboro”şi 1460 pachete de ţigări „WINSTON”, marcate cu timbru de acciz al R. Moldova.
Într-un autoturism decapotabil ,,Audi”, condus de un locuitor al satului Răuţel, raionul Făleşti în spaţiile goale din aripile din spate şi tocul destinat acoperişului pliant au fost găsite 1100 pachete de ţigări ,,Winston”. În autoturismul „Ford Fiesta” care pentru prima dată a părăsit satul Gîsca, Căuşeni, în roata de rezervă erau tăinuite 138 pachete de ţigări ,,Winston”. Cu 37 pachete mai mult, adică 175 pachete au fost descoperite într-un autoturism „Mercedes Benz” cu număr de Prahova. Ploieşteanul a dosit „LM”-ul şi „Marlboro” în bagajele personale şi sub roata de rezervă.
Direcţia regională supraveghere şi control a frontierei de stat Ungheni
La pista de control „ieşire autoturisme din RM” a punctului de trecere a frontierei de stat Sculeni, pentru efectuarea controlului grăniceresc-vamal s-a prezentat un mijloc de transport „VW Venta”, posesie şi condus de un locuitor al Chişinăului, care se deplasa spre România la odihnă. El a afirmat că nu are nimic de declarat, dar în urma efectuării controlului fizic, în torpedoul autoturismului au fost depistate dosite de control 160 pachete de ţigări marca „Pall Mall”.
În autotractorul „DAF”, înmatriculat în România, şoferul afirmînd că nu are careva obiecte tăinuite sau nedeclarate controlului vamal a fost prins cu ”mîţa în sac”, fiind depistate în total 1860 pachete de ţigări” Hilton Platinum”, „Monte Carlo”, „Superslims”, „Pall Mall”, „Classic Silver”, care erau tăinuite sub caroseria remorcii în partea dreaptă, în spaţiul liber format dintre cabină şi motor şi în cabina şoferului.
Cu camionul „Ford Focus”, un locuitor al satului Todireşti, Ungheni, a încercat să traverseze frontiera cu 320 pachete de ţigări marca „Plugarul”, care erau tăinuite după o placă metalică în torpedou. Extragerea ţigărilor a fost posibilă numai după deşurubarea unei plăci metalice a ştergătoarelor mijlocului de transport.
Un chişinăuian, originar din Nisporeni în mijlocul său de transport „VW LT35”, sub tapiţeria uşilor din spate a burduşit 80 pachete de ţigări „Doina” şi „Plugarul”.
Şoferul unui autobuz „Mercedes 313 CDI” de pe ruta Chişinău-Iaşi, acasă la el în satul Cojuşna, str.Haiducul Tobultoc a tăinuit în bara din spate şi în tavanul mijlocului de transport 290 pachete de ţigări „Plai” „Plugarul”. Accesul la pachetele de ţigări a fost posibilă după înlăturarea tapiţeriei.
În zona de control a punctului de trecere Ungheni-Cristeşti, în timpul efectuării controlului grăniceresc-vamal a garniturii de tren nr. 105/106, la o călătoare din satul Drăguşeni, Străşeni, în bagajul de mînă, au fost depistate 258 pachete de ţigări „Ritm Classic” şi „MT” tăinuite într-o cutie de sub fulgi de ovăz şi sub căptuşeala a 3 genţi, dar şi într-o cutie cu poamă.
Direcţia regională supraveghere şi control a frontierei de stat Cahul
La punctual de trecere Cahul-Oancea controlul fizic al mijlocului de transport “Opel Astra” înmatriculat în România, a completat capturile cu încă 167 pachete de ţigări „Winston” şi „Kiss” marcate cu timbru de acciz al Republicii Moldova, care au fost tăinuite de controlul vamal în marfa transportată.
Ofiţerii autorităţilor de frontieră au verificat o informaţie despre faptul că într-o unitatea de transport “Volkswagen Crafter” există un loc special utilat pentru transportarea mărfurilor de contrabandă. La sosirea în punctual de trecere a mijlocului de transport, a fost efectuat controlul şi stabilit că locul special construit era gol, dar totuşi şoferul transporta produse de tutungerie. Au fost depistate 320 pachete de ţigări de marca “Marlboro”, “Winston” şi “LM”, care au fost tăinuite de controlul specific în roata de rezervă a mijlocului de transport.
Toate cazurile descrise au devenit partea introductivă a Proceselor-Verbale cu privire la contravenţie, faptele fiind calificate conform art.287 al.10 Cod Contravenţional, ţigările confiscate, iar cetăţenii – contravenienţi s-a ales cu amendă. În unul dintre cazuri a fost intentat dosar penal.
 
Sursa: Serviciile de Presă ale Serviciului Grăniceri şi Vamal


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *