Către Ziua independenţei, o piaţă ce consemnează evenimentul

piața, Independenței, ungheneni, păreriLa începutul săptămînii curente, în adresa „Expresului de Ungheni” a parvenit următoarea adresare pe care o publicăm integral în rîndurile ce urmează.
Adresarea intelectualilor-pensionari din oraşul Ungheni
către domnul primar Alexandru Ambros, către consiliul orăşenesc Ungheni
Noi, un grup de intelectuali-pensionari, cetăţeni ai oraşului Ungheni, venim cu propunerea ca, la 20 de ani de la semnarea, în Parlamentul ţării, a Actului de independenţă a Republicii Moldova, piaţa din centrul oraşului Ungheni să fie numită Piaţa Independenţei.
În felul acesta, va fi consfinţit marele eveniment istoric.
În numele a 21 de intelectuali-pensionari,
Boris Zugravu, veteran al muncii, cetăţean de onoare al oraşului Ungheni
Ce părere au despre propunerea cu pricina unghenenii? Am ieşit în piaţă şi am abordat persoanele care ne-au ieşit în cale.
O doamnă care a dorit să rămînă în anonimat:
Nu cred că ar fi potrivit acest nume, e prea frumos locul pentru a fi numit Piaţa Independenţei.
Tatiana Struc:
Este o denumire frumoasă, eu personal aş accepta-o. Voi spune că este o alegere medie, ca să nu  ating aici nici stînga, nici dreapta.
Veronica Chiril:
Sună frumos şi cred că ar fi bine să fie numit acest loc Piaţa Independenţei. Nu cred că un alt nume ar fi mai potrivit.
Ion Popov:
Este o idee bună. Dar ar mai trebui ca în locul în care a fost cîndva monumentul lui Lenin să fie  înălţat un alt monument. Ar putea fi vorba de un personaj istoric.
Anatol Arhire:
La ora actuală, se numeşte Piaţa Primăriei. Mie mi-ar plăcea ca această piaţă să poarte numele unui mare înaintaş al neamului româneasc. Cred că ar fi bine să fie Alexandru cel Bun, care a fost un exemplu. Nu ar fi rău să fie chiar şi Mihai Viteazul, care a realizat prima unire, ceea ce este foarte important pentru istoria noastră. Aş pleda şi pentru un nume al unuia dintre  marii noştri clasici.
Svetlana Verbiţchi:
Cred că este o idee bună, cu atît mai mult că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la declararea independenţei. Chiar ar fi bine să consemnăm şi la Ungheni această zi într-un mod mai deosebit.
Stela Babin:
Cu siguranţă, acest loc ar trebui să aibă un nume. Cred că denumirea de Piaţa Independenţei este potrivită.
Doamna Raisa:
Aceasta este cea mai mare piaţă din Ungheni şi s-ar putrea să-i fie acordat acest nume. E, de fapt, singura piaţă din Ungheni, iar denumirea – Piaţa Independenţei – este foarte bună.
Primarul de Ungheni salută ideea
Am solicitat şi părerea primarului Alexandru Ambros. „Eu consider că este o idee foarte bună. Cu atît mai mult că tot ce ţine de independenţa Republicii Moldova a fost realizat aici, la Ungheni,  pe această piaţă”, ne-a spus dînsul. Dar, a subliniat primarul, e nevoie să fie consultată populaţia, ca apoi propunerea respectivă să fie pusă în discuţie la următoarea şedinţă a consiliului orăşenesc care este planificată pentru 16 august.  „Consilierii vor lua atitudine faţă de această iniţiativă. La ora actuală, piaţa, oficial, nu are un nume. Este numită Piaţa Primăriei, deşi aici, în preajmă, sînt situate şi clădiri administrative ale Consiliului raional”, a mai spus primarul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *