Victor Morari din Sculeni a ajuns mitropolit al Asiei Centrale în cadrul Patriarhiei Ruse

Victor Vichentie Morari Sculeni mitropolit Asia Centrala
Imagine: Adevarul.md

Arhiepiscopul de Ekaterinburg, Vichentie Morari, originar din Republica Moldova, a devenit mitropolit al unui nou district Mitropolitan care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.
În cadrul şedinţei din 27 iulie 2011, desfăşurat în Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat mai multe hotărâri importante, inclusiv numirea unor originari din Republica Moldova în scaune mitropolitane.
Astfel s-a decis înfiinţarea Districtului Mitropolitan al Asiei Mijlocii (Centrale), care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Pentru aceste eparhii urmează să fie aleşi noi episcopi, iar mitropolit al acestui district, cu sediul la Taşkent, a fost numit ÎPS Vichentie Morari (originar din satul Sculeni, Ungheni, Republica Moldova), până acum arhiepiscop de Ekaterinburg.
Anterior toate aceste ţări erau incluse într-o singură eparhie, condusă de mitropolitul Vladimir Ichim (originar din Vărzăreştii Noi, Călăraşi, Republica Moldova), care acum a fost transferat ca mitropolit de Omsk, în urma retragerii la pensie a mitropolitului Teodosie.
Amintim că anterior Sfântul Sinod a mai înfiinţat un district mitropolitan pentru Republica Kazahstan, constituită din 6 eparhii.
Sursa: Adevarul.md
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *