Un nou Ghid, un nou instrument care stimulează dezvoltarea unei societăţi democratice

ghid, proiect, ungheni, camera de comerţ,
Imagine: adrieu.org

Unul din produsele principale ale proiectului „Decizii mai bune prin implicare şi angajament public”, implementat de Agenţia pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni (ADRIEU) cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova este editarea Ghidului “Pas cu pas: planificare participativă pentru dezvoltare durabilă „care are la bază experienţa beneficiarilor proiectului: primăriile Pîrliţa, Todireşti, Chirileni şi care a fost lansat pe data de 29 iunie ,curent.în sala de şedinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie din Ungheni.
„Ghidul vine să încurajeze comunităţile localăe pentru a-şi creea viziuni strategice privind direcţiile de dezvoltare pe viitor.Deoarece lipsa planurilor strategice poate duce la realizarea unor activităţi incoerente, ratînd un şir de oportunităţi şi consumînd neraţional puţinele resurse de care dispun.Astfel, pentru a asigura o dezvoltare coerentă şi continuă, este necesar de a crea o imagine asupra viitorului, analizînd măsurile ce se impun, în funcţie de resursele/potenţialul local. Acestea trebuie să constituie elementul principal la elaborarea unei Strategiei de dezvoltare a unei comunităţi.Dar procesul respectiv trebuie susţinut de implicarea cetăţenilor prin angajamentul lor împreună cu autorităţile publice locale ameliorînd sau epuizînd problemele locale de interes public. Această participare contribuie nu doar la dezvoltarea locală, la îndeplinirea cerinţelor şi necesităţilor cetăţenilor, ci şi la democratizarea societăţii la nivel local. Stimularea şi încurajarea cetăţenilor pentru a participa eficient în afacerile locale este necesară şi pentru că rata de participare a lor în procesele locale este scăzută”,a menţionat managerul proiectului Eudochia Viziru.
Ghidul îşi propune să vină în ajutorul reprezentanţilor administraţiilor publice locale care doresc să abordeze procesul de elaborare a politicilor publice locale într-o manieră inovativă, oferind un cadru adecvat participării cetăţenilor la deciziile adoptate, îmbunătăţind calitatea acestora şi influenţînd bunăstarea comunităţii din care fac parte.
Realizarea ghidului nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă şi efortul participării reprezentanţilor administraţiilor şi instituţiilor publice locale, ai societăţii civile şi ai sectorului privat din cele trei comunităţi administrative. Prin deschiderea şi dorinţa lor de a crea un document strategic eficient, au realizat, pas cu pas, activităţi ce presupun elaborarea participativă a unei strategii locale.
În paginile Ghidului veţi găsi elementele principale ale unei strategii de dezvoltare locală, elaborată cu participarea cetăţenilor, pornind de la analiza situaţiei existente şi finalizînd cu monitorizarea şi evaluarea implementării documentului respectiv. Este o publicaţie utilă pentru reprezentanţii administraţiilor publice locale, pentru cetăţenii de rînd. Ghidul vine cu recomandări privind utilizarea diverselor metode care să conducă la îmbunătăţirea dialogului dintre administraţia publică locală şi cetăţean şi, implicit, la dezvoltarea comunităţilor locale.
În acest sens, vă propunem să utilizaţi această lucrare cît mai des pentru perfecţionarea procesului decizional în contextul elaborării, implementării şi evaluării politicilor publice la nivel local.
Sursa: ADRIEU


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *