Toţi copiii au dreptul la dezvoltare

proiect, copii, dezvoltare, Ungheni
Imagine: 9am.ro

Cîndva, Vadim Tîrsînă, liderul grupului „Optimist” şi coordonatorul proiectului „Toţi copiii au dreptul la dezvoltare”, a venit la Centrul de servicii comunitare pentru copiii în situaţii de risc „Casa pentru Toţi” din Ungheni în scaun cu rotile. Acum merge pe picioarele proprii.
El susţine că i-a fost foarte greu de mic. A mers la şcoală abia la 10 ani. A pierdut cîţiva ani, dar acum este mîndru de rezultatele sale. Proiectul pe care-l implementează împreună cu colegii săi, fiind susţinut şi de Fundaţia Comunitară din Ungheni, va contribui la faptul că mulţi copiii cu dificultăţi nu vor mai avea de suferit şi nu vor mai fi izolaţi de ceilalţi, doar pentru că sînt puţin mai diferiţi. „Toţi copiii au dreptul la dezvoltare”, spune dînsul.
„Este foarte important că membrii grupului de iniţiativă sînt tineri beneficiari ai Centrului „Casa pentru Toţi”, cu anumite probleme de sănătate. Astfel, ei cunosc mai bine situaţia şi ştiu cum trebuie să acţioneze pentru a preveni anumite dificultăţi prin care au trecut şi ei”, a remarcat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, prezent la lansarea proiectului, pe 14 iulie.
De altfel, anume de aici a venit şi ideea implementării unui astfel de proiect: pentru a preveni unele situaţii de risc şi de a interveni în timp util în viaţa copilului de la 0 la 3 ani. „Cu cît mai repede este identificată problema copilului, cu atît mai uşor acesta poate fi pregătit pentru integrarea în şcoală şi în viaţa socială”, a accentuat Maria Calchei, directoarea Centrului „Casa pentru Toţi”. „Totodată, vom preveni intrarea familiei în dificultate”, a mai adăugat dînsa.
Potrivit Mariei Calchei, valoarea totală a proiectului este de 24400 lei, 10 mii fiind alocate de Fundaţia Comunitară. Proiectul prevede, printre altele, organizarea de seminare şi traininguri cu părinţii, cu medicii de familie, cu educatorii, confecţionarea unor jucării senzoriale pentru copiii mici cu nevoi speciale, amenajarea unei săli speciale pentru aceştia.
Natalia Chiosa
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *