România ar putea ajunge să importe de 4 ori mai mult gaz rusesc

gazoduct, Ungheni, Iaşi, proiect
Imagine:timpul.md

România se află în plin proces de renegociere a Convenţiei semnată la Moscova în 1996 cu Federaţia Rusă, potrivit unei informaţii transmise de Ministerul Economiei al României,  potrivit portalului HotNews.ro. Convenţia respectivă face referire la atât la cantităţile de gaze ruseşti livrate în România, cât şi la tranzitul în ţări terţe.
Astfel, o modificare esenţială a convenţiei va fi introducerea dreptului de a revinde în alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii români. În plus vor fi negociate şi cantităţile de gaze pe care Gazprom le va exporta în România, putând ajunge la 10 miliarde de metri cubi până în 2020. Faţă de cât importă acum România, este o diferenţă mare.
Potrivit datelor Gazprom, anul trecut, în România au ajuns 2,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti. Renegocierea convenţiei reprezintă unul dintre cei trei paşi necesari pentru elaborarea unei strategii naţionale în domeniul gazelor naturale.
Ministerul Economiei al României precizează că negocierea convenţei este necesară în vederea alinierii cu legislaţia europeană. „Trebuie adaptată la legislaţia europeană, fiindcă sunt câteva elemente care nu corespund, precum lipsa dreptului de a revinde”, a declarat Corneliu Condrea, director în cadrul Ministerului Economiei. În forma actuală a convenţiei, „gazele naturale ce se vor livra din Federaţia Rusă în România, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate în terţe ţări fără acordul Gazprom”.
Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, România va avea dreptul să revândă fără probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvată problema tehnica, şi anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.
Potrivit convenţiei, partea rusă era dispusă să livreze României, in perioada 2005-2010, până la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacităţi de transport gaze.
Un proiect în acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iaşi. Deşi se vorbeşte de mai mulţi ani de acest proiect, abia acum a început să se concretizeze.

România şi R. Moldova vor finaliza în această vară studiul de fezabilitate pentru proiectul privind construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi, o conductă prin care vor putea fi realizate atât importuri, cât şi exporturi de gaze, a declarat la Bucureşti vicepremierul R. Moldova, Valeriu Lazăr. Potrivit acestuia, este un proiect susţinut atât de Uniunea Europeană, cât şi de Federaţia Rusă. „Federaţia Rusă are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin R. Moldova se tranzitează 16-18% din gazele ruseşti către Europa. Noi facem bani din asta. Şi Comisia Europeana are interesul să aibă cât mai multe linii de interconexiune”, a spus Lazăr.
Potrivit acestuia, imediat după finalizarea studiului de fezabilitate va demara procesul de căutare a investitorilor. O parte din fondurile necesare, în sumă de 7 mil. euro urmează a fi alocate de către Comisia Europeana prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-R.Moldova. Costul estimativ al proiectului se ridică la 19-20 de milioane de euro.
Sursa: Timpul
 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *