O ungheneancă la Strasbourg

Strasbourg, Marina Ojog, Ungheni,  Marina Ojog, consilier al primarului de Ungheni, a revenit de la Strasbourg. Nu a fost într-o călătorie privată. Şi nici într-o deplasare de serviciu. Dînsa a participat la Universitatea de Vară pentru Democraţie, ceea ce i-a permis să viziteze Parlamentul European, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Reprezentanţa permanentă a Republicii Moldova pe lingă Consiliul Europei.
“Din luna februarie pînă în iunie 2011, am participat la trei sesiuni în cadrul Institutului European de Studii Politice din Moldova, directorul caruia este cunoscutul analist politic Viorel Cibotaru”, povesteşte Marina. Studiile au finalizat cu participarea la Universitatea de Vară pentru Democraţie de la Strasbourg. De notat că la această Universitate au participat absolvenţi ai şcolilor politice din 16 ţări. Delegatia R.Moldova a fost compusă din 20 de persoane.
Timp de cinci zile, tinerii moldoveni, inclusiv ungheneanca noastră, au participat la cîteva şedinţe oficiale conduse de secretarul general al Consiliului Europei, de vicepreşedintele Parlamentului European, precum şi de alte personalităţi din întreaga lume.
“Am participat la întruniri trilaterale R.Moldova-Ucraina-Belarus, la intruniri bilaterale R.Moldova-România, am avut mese rotunde, conferinţe tematice şi, bineînţeles, recepţii oficiale, organizate de primarul de Strasbourg şi secretarul general al Consiliului Europei”, spune Marina Ojog.
Totodată, tinerii au avut parte de excursii impresionante. S-au plimbat cu vaporul pe riul Ill care, în cursul său, formează în centrul Strasbourgului o insulă, au vizitat Catedrala Notre-Dame-de-Strasbourg, construcţia căreia a început în secolul al XI-lea. Au gustat şi din bucătăria tradiţională franceză. Marina Ojog ne-a mărturisit că i-a plăcut în mod deosebit carnea de broască şi de melc, cu care au fost serviţi într-un sector al oraşului, numit “Mica Franţă”.
“Am avut ocazia să vizitez multe ţări, oraşe, dar mai mult ca Strasbourgul nu m-a impresionat nimic”, a remarcat dînsa, subliniind că nu e vorba doar de aspectul istoric, ci şi de comportamentul oamenilor de rînd. Ei trăiesc simplu, deşi au un nivel de trai foarte înalt şi şi-ar putea permite orice.
“Revenind din acel mediu, mi-am întărit convingerea mai mult ca oricînd că viitorul Moldovei este doar în Uniunea Europeană şi că fiecare dintre noi este obligat, prin legea bunului simţ, să contribuie, dacă nu la promovarea, cel puţin la acceptarea şi respectarea valorilor europene”, a spus în final Marina Ojog.
Menţionăm că şi studiile la Institutului European de Studii Politice din Moldova, şi vizita la Strasbourg au avut loc în perioada în care Marina Ojog s-a aflat în concediu de maternitate. Energică din fire, ambiţioasă şi mereu în căutarea noului, ea nu a putut să nu se implice. Visul ei e să reprezinte, într-o bună zi, Republica Moldova la cele mai înalte foruri internaţionale.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *