Luna AUGUST
Cine-i născut în luna august…
4 august – Tatiana Struc, şefa Direcţie Finanţe Ungheni
5 august – Ghenadie Mitriuc, ex-viceprimar de Ungheni
5 august – Boris Vrînceanu, secretarul primăriei Buşila
6 august – Iurie Ciolan, şef Direcţia Situaţii Excepţionale Ungheni
8 august – Victor Ciobanu, şef ÎM „Apă-Canal”
11 august – Petru Mărgărint, inspector DGRÎTS Ungheni
11 august – Mihai Cozari, director BC „Banca Socială” SA, filiala Ungheni
13 august – Iurie Oboroc, medic stomatolog
16 august – Valeriu Ternovschi, medic CMF Ungheni
17 august – Valeriu Toderică, primar de Buşil
30 august – Oleg Malachi, medic-profesor Colegiul de Medicină Ungheni
31 august – Oleg Rusnac, şeful Biroului de evidenţă şi documentare a populaţiei.
Superstiţii şi obiceiuri în luna august
Luna august are în seama sa o seamă de sărbători pastorale însoţite de un alai de obiceiuri şi superstiţii. Postul Adormirii Maicii Domnului, care se socoate a fi tot atît de mare ca Postul dinaintea Paştelui, din care se spune că este chiar rupt. Se spunea că Postul Paştelui ţinea nouă săptămîni, dar cum creştinii intrau în primăvară prea slăbiţi, atunci s-au rupt două săptămîni din el şi s-au pus înaintea Sfintei Mariei Mari, cînd e belşug de legume şi zarzavaturi.
Potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie, care se săprbătoreşte la 2 august, se mănîncă, pentru prima dată, roada nouă de mere şi de struguri. Sf. Ilie este considerat şi patronul apicultorilor. În această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”. Pălie, sărbătorit la 3 august, este frate, dar şi vizitiu la trăsura lui Sfîntul Ilie. Acest personaj mitic se consideră că ar fi aducător de arşiţă. În Moldova se crede că Pălie ar face focul pe care un alt vizitiu Foca, l-ar răspîndi. În mitologia noastră, Foca este o zeitate cumplită, năprasnică, care aduce mari necazuri şi incendii celor care nu-i respectă ziua – 4 august.
A crescut un copil, a sădit un pom, a construit o casă şi a săpat o fîntînă…
Pentru el, ziua de naştere are specificul ei, în dependenţă de etapele vieţii. „Atunci cînd eşti tînăr, te bucuri de această zi şi întorci capul în urmă tot mai puţin. Cînd anii însă trec, priveşti în urmă tot mai des şi te gîndeşti la ceea ai făcut în viaţă bine sau rău şi – de ce nu? – să îndrepţi greşelile comise”, explică Mihai Cozari, directorul BC „Banca Socială” SA, filiala Ungheni.
Ca orice om, în viaţa sa a crescut şi a educat un copil, a sădit un pom, a săpat o fîntînă, a construit o casă, a făcut bine oamenilor. „Cred că am realizat ce e mai principal pentru un pămîntean şi am făcut tot ce mi-a stat în puterile mele”, a remarcat dînsul. A activat în diverse domenii şi peste tot s-a străduit să facă multe lucruri frumoase, să obţină multe succese. Tot ce a depins de el, a realizat. „Indiferent în ce funcţie m-am aflat, peste tot m-am străduit să rămîn om, acelaşi om dintotdeauna. Nu m-au doborît puterile. Mai am încă forţă pentru a face şi alte lucruri frumoase”, a remarcat Mihai Cozari.
Ceea ce îşi doreşte cel mai mult în viaţă, inclusiv la frumoasa aniversare de 55 de ani, pe care o va celebra pe 11 august, este sănătate. Vrea să-şi vadă fiica realizată şi să se bucure de succesele ei, iar prin casă să-i alerge nepoţeii. „Îmi mai doresc ca în ţărişoara asta mică în care locuim să predomine pacea, să avem un trai decent, oamenii să aibă încredere în ziua de mîine, să-i întîlnesc pe stradă cu ochii sclipind şi sufletele pline de bucurie”, a spus dînsul, după care a adăugat: „Şi să avem parte de mai puţină invidie şi ură”.
De pe masa de sărbătoare nu lipseşte niciodată torta cu lumînări
La momentul actual, Tatiana Struc, şefa Direcţiei Generale Finanţe Ungheni, se simte o femeie împlinită. Atît în viaţa personală, cît şi în cea profesională predomină liniştea. Pentru ea, ziua de naştere, pe care o marchează pe 4 august, este o sărbătoare de familie.
Niciodată, dar chiar niciodată, nu a lipsit de pe masa de sărbătoare torta cu lumînări. Iar dacă se întîmplă să nu fie la moment un tort, acesta este improvizat din… îngheţată cu lumînări.
Ca pentru oricare părinte, şi pentru ea cea mai mare realizare îi sînt copiii. Este mîndră de ei. Este mîndră şi de colectivul pe care îl conduce. De la vîrsta de 18 ani activează în domeniul financiar. Îi plac mult cifrele şi problemele financiare. „Dar cel mai mult îmi plac problemele financiare cu plus, nu cu minus”, zîmbeşte Tatiana Struc.
De ziua ei, iar în acest an este o zi deosebită, cînd îşi va marca o aniversare deosebită, îşi doreşte ceea ce e mai bun, şi să nu fie viaţa mai rea decît a fost. „Dimineaţa, cînd mă scol, de pe pragul casei se vede crucea bisericii și răsăritul soarelui. De fiecare dată mă gîndesc ce îmi doresc de la Dumnezeu? Cel mai mult îmi doresc să mă ierte şi să mă ajute”, spune dînsa.
A realizat multe în prima jumătate de secol, dar vrea să realizeze şi mai multe în cea de a doua jumătate
În acest an, face o jumătate de secol. A realizat multe în prima jumătate de secol, dar îşi doreşte să facă şi mai multe în cea de a doua jumătate. Este vorba de Iurie Oboroc, medic stomatolog la Spitalul raional Ungheni. Este născut pe data de 13 a lunii august şi, odată ce Dumnezeu i-a dat să se nască în această zi plină de superstiţii, el o consideră cea mai norocoasă şi cea mai fericită din viaţa lui.
Ziua de naştere pentru el este o bucurie, un prilej de întîlnire cu cele mai apropiate persoane sufletului său. „Ziua de naştere o sărbătoreşti în funcţie de vîrsta pe care o împlineşti, în dependenţă de ceea ce ai realizat în viaţă”, menţionează Iurie Oboroc.
Cum îşi va sărbători acest jubileu, nu ştie, pentru că este o surpriză şi pentru el. De obicei, de acest moment important se ocupă familia sa, care îi pregăteşte, de fiecare dată, cîte o surpriză dintre cele mai plăcute. „Nu contează unde mă aflu, la servicu sau în altă parte, familia vine cu şampania, o desfacem şi sărbătorim.
Acesta este doar începutul, pentru că urmează de obicei şi alte surprize plăcute”, a remarcat pentru „Espresul de Ungheni” medicul stomatolog. Nu îşi doreşte mari cadouri în această zi. Îşi doreşte doar sănătate, şi lui, şi familiei, precum şi stimă reciprocă.
Cea mai mare realizare pentru el sînt cei trei copii care i-au călcat pe urme. „I-am crescut, i-am educat şi i-am învăţat tot ce ştiu eu în profesie. Acum învăţ eu de la ei tehnologiile noi ale stomatologiei. În viitorul cel mai apropiat, vom deschide şi un cabinet stomatologic privat”, spune Iurie Oboroc. Astfel, cu siguranţă, va realiza şi mai multe lucruri frumoase.
Lasă un răspuns