FOTO | O sărbătoare de pomină pentru un colectiv simbol, un colectiv model

drăgaica, cîntece, dansuri, ansamblul, pîrliţaAnsamblul de cîntece şi dansuri populare „Drăgaica” din Pîrliţa şi-a sărbătorit 20 de ani de la fondare. Evenimentul s-a produs pe 24 iulie, iar la sărbătoare au fost prezenţi oaspeţi înalţi, printre care: intepretul de muzică populară Nicolae Paliţ, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, seful direcţiei de muzică din cadrul Centrului Naţional de Creaţie Populară din Chişinău, Oleg Volontir.
drăgaica, cîntece, dansuri, ansamblul, pîrliţa
„Drăgaica” are o semnificaţie deosebită pentru fiecare pîrliţean, pentru fiecare spectator. Datorită acestui colectiv, deja sîntem cunoscuţi şi în Grecia, şi în Ucraina, şi în Rusia, şi în Turcia, şi în România”, a subliniat Maria Bolotovici, directoarea Casei de Cultură din Pîrliţa, lucru confirmat şi de vicepreşedintele raionului, Petru Langa. „Cînd spunem „Drăgaica”, nu ne gîndim doar la Pîrliţa, ci şi la raionul Ungheni, iar de ceva timp, şi la Moldova”, a menţionat dînsul. Potrivit lui Oleg Volontir, acest colectiv este unul dintre colectivele artistice de frunte ale Republicii Moldova.  “Trebuie să ai mare răbdare, mare curaj ca să rezişti 20 de ani”, a subliniat primarul comunei Pîrliţa, Ion Bejan.
drăgaica, cîntece, dansuri, ansamblul, pîrliţa
A fost o sărbătoare pe cinste. Nicolae Paliţ, “naşul de botez” al ansamblului “Drăgaica”, a venit cu un buchet de cîntece, dar şi cu amintiri frumoase. “Drăgaica s-a înfiinţat odată cu venirea la Pîrliţa a coregrafului Gheorghe Creţu. La început, s-a numit “Codrenii”, a mai avut şi alte denumiri temporare. În 1993, îmi amintesc ca azi, l-am invitat pe maestrul Vladimir Curbet  să monteze dansul “Drăgaica” la Pîrliţa. A fost un început frumos. Nicanor Buzovoi (directorul SRL “Agrosfera-BM”) a susţinut cu trup şi suflet această idee. Avînd deja montat dansul, am venit cu propunerea: ar fi bine şi frumos dacă ansamblul s-ar numi „Drăgaica”.  Colectivul a acceptat. Denumirea a prins rădăcini, iar “Drăgaica” a devenit mîndria satului, a raionului, a republicii”, a spus interpretul.
drăgaica, cîntece, dansuri, ansamblul, pîrliţa
„Aveţi o comoară aici – „Drăgaica” – preţuiţi-o”, li s-a adresat spectatorilor pîrliţeni Eugenia Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni. Şi primarul Ion Bejan, şi Nicanor Buzovoi, cel mai important agent economic din localitate, au dat asigurări că aşa vor face, că vor fi în permanenţă alături de colectiv, alături de cei ce au muncit şi muncesc zi şi noapte ca „Drăgaica” să prospere.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *