Foşti şi actuali militari – cu burta pe carte
După trei luni de studii intense, 19 militari care îşi îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţeri în rezervă din Ungheni s-au mai ales cu cîte o diplomă. Este vorba de diplome de calificare profesională suplimentară, care le-au fost înmînate de însuşi consilierul pe probleme militare şi politice al Misiunii OSCE în Moldova, Maurice Dunand.
Evenimentul s-a produs pe 16 iunie curent, în incinta Camerei de Comerţ şi Industrie, filiala Ungheni. La ceremonie au fost prezenţi atît absolvenţii cursurilor de calificare, cît şi formatorii, dar şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova şi ai Misiunii în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), graţie cărora s-a derulat proiectul.
Timp de trei luni, elevii-militari au obţinut cunoştinţe noi în diverse domenii: fie limbi străine, administrarea afacerii, evaluare imobiliară sau tehnologii informaţionale. “Noi am avut drept scop de a oferi asistenţă ofiţerilor în rezervă şi militarilor prin contract, pentru ca aceştia să fie reintegraţi mai uşor social şi profesional”, a menţionat Adela Enache, directorul Centrului de Instruire şi Formare Continuă a Camerei de Comerţ şi Industrie, filiala Ungheni.
“Sper că cei care au primit aceste diplome se vor realiza cu succes în cariera lor”, a menţionat Maurice Dunand. La rîndul lor, militarii s-au declarat mulţumiţi de ceea ce au studiat în tot acest răstimp. “A fost un curs destul de bun, pentru că am obţinut cunoştinţe teoretice de care are nevoie orice începător în afaceri”, a accentuat locotenent-colonel Mihail Savin, ofiţer în rezervă a Armatei Naţionale. “Fără ele, nu vreau să spun că este imposibil, dar este foarte greu să faci un pas înainte”, a mai adăugat dînsul.
Cursurile de calificare au avut loc în cadrul proiectului “Recalificarea personalului militar din Republica Moldova”, aflat la etapa a doua şi implementat la Ungheni, Cahul şi Chişinău.
Potrivit Adelei Enache, etapa a treia a cursurilor va începe la Ungheni în luna septembrie, iar militarii interesaţi se pot adresa la Centrul militar Ungheni.
Proiectul “Recalificarea personalului militar din Republica Moldova” a fost semnat de Guvernul Republicii Moldova şi OSCE în iunie 2010, iar Camera de Comerţ şi Industrie, precum şi Academia de Studii Economice au fost selectate pentru a-l implementa. Scopul acestuia este de a oferi asistenţă ofiţerilor în rezervă și militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract, pentru ca ei să fie reintegraţi mai uşor social şi profesional.
Opinii ale cursanţilor
Boris Tabanschi:
Ţinînd cont de faptul că am afacerea mea deja de şapte ani, cursurile respective au fost pentru mine o verificare a ceea ce am făcut şi fac. Dacă aceste cursuri ar fi fost mai înainte, cu siguranţă aş fi realizat pînă acum mult mai multe, iar dezvoltarea firmei mele ar fi fost mult mai rapidă.
În plus, graţie acestor cursuri, am cunoscut mai bine oamenii, ştiu cu care aş putea lucra pe viitor. Am unele planuri pentru începerea unei noi afaceri şi deja am găsit persoane cu care am să lucrez. Mă bucur că am acceptat imediat propunerea de a frecventa cursurile respective, m-a susţinut şi soţia. Indiscutabil, sînt foarte utile pentru foştii militari. Dar aş dori ca ele să fie axate pe un gen de activitate concret, pe un anumit domeniu, cu specificul său. Înţeleg că cheltuielile ar fi mai mari, dar şi efectul ar fi pe măsură. Am spus la final: să nu credeţi că noi plecăm şi vă uităm. Vom reveni cu multe întrebări.
Grigore Lîsenco:
Activez în cadrul Serviciului Grăniceri. M-am înscris la cursuri, deoarece peste doi ani voi ieşi în rezervă. M-am gîndit că e bine să fiu pregătit pentru acea etapă din viaţa mea. Îmi voi căuta un nou loc de muncă sau voi începe o afacere. Depinde de suportul financiar pe care-l voi avea. Cursurile au fost foarte utile. Vreau să le mulţumesc formatorilor, ne-au învăţat foarte multe lucruri: şi cum să te prezinţi la un interviu, şi ce este marketingul, şi cum să planificăm o afacere, şi cum să facem prognozele. Cred că aceste cunoştinţe îmi vor ajuta mult, chiar dacă nu voi începe o proprie afacere. Sînt utile chiar şi pentru propria familie. În plus, fiecare dintre cei ce au trecut aceste cursuri are deja cîte o idee de afacere, ceea ce este foarte important.
Mihail Savin:
Am o afacere mică, mă ocup de producerea mobilei la comandă şi, în paralel, am deschis o frizerie. Am lucrat militar pînă în 2007, cînd am trecut în rezervă. M-am angajat apoi la şcoala auto, după care am început afacerea mea. M-am convins: în orice lucru pe care-l faci e nevoie de cunoştinţe, de anumite repere. Cunoştinţele pe care le-am obţinut aici îmi vor fi utile, mai ales în ceea ce ţine de legislaţie, de contabilitate. Sînt lucruri care te ajută să ţii situaţia sub control. Dacă aş fi avut cunoştinţele respective înainte de a începe afacerea, mi-ar fi fost mult mai simplu, aş fi început altfel şi aş fi evitat unele greşeli pe care le-am comis. Ar fi bine să fie organizate cît mai multe asemenea cursuri, iar după ele – să putem beneficia şi de un suport financiar.
Natalia Chiosa
Lasă un răspuns