ESENŢIAL | Decît prost, dar de-al nostru, vorba ceea, mai bine unul cu care să nu ne fie ruşine, indiferent de unde vine

politic, partide, alianţe, funcţii
Imagine: svetllana.wordpress.com

Are Anton Cehov, marele scriitor rus, o povestioară despre un doctor mediocru, care se visa şef peste ceilalţi colegi ai săi. Nu se deranja că nu are cunoştinţele necesare, că nu are experienţa necesară. Vroia omul să fie şef şi basta. De ce? Ca să-i pună la punct pe cei ce i-au făcut viaţa neagră. Oameni culţi, inteligenţi, ceilalţi, sigur, îl eclipsau şi el, sărmanul, simţea cît de bicisnic este.
Au trecut de atunci mai bine de 100 de ani, iar acea situaţie descrisă de Cehov este mai actuală ca oricînd. Îmbulzeală mare la treuca puterii. Şi cine se îmbulzesc? Cei ce, din păcate, nu au nici cunoştinţele, nici experienţa necesară. „Vezi cît de mult a căzut prestigiul funcţiei de preşedinte de raion, de primar, de şef de direcţie?”, îmi spunea recent un coleg de breaslă din Rezina. Iniţial, nu înţelesesm ce are în vedere.  Logica dînsului era simplă şi foarte adevărată. Din moment ce oricine se visează în aceste funcţii, înseamnă că acestora li se pare că un preşedinte de raion sau un primar „mănîncă răsărită”. „Mare lucru e să fii acolo, sus. Dacă a putut să fie cutărică, de ce nu aş putea să fiu şi eu?”, îşi zic aceştia. Credeţi că mulţi dintre ei se întreabă ce vor face cînd vor ajunge în frunte?
Sau, dacă se întreabă, răspund exact ca doctorul din povestirea lui Cehov: îi vor pune la punct pe cei ce le-au produs insomnii. Ce altceva ar putea face?
Mai ieri, prim-ministrul Vlad Filat spunea în adresarea sa către popor, că a venit timpul unor reevaluări ale conducătorilor. Mi-a plăcut ideea. Mi-aş dori foarte mult ca aceste vorbe ale premierului să nu facă parte dintr-o nouă campanie de prostire a poporului, dar să fi fost spuse din toată inima. Şi, dacă dînsul a fost sincer, ar fi bine să coboare şi mai jos, să vadă ce se face în raioane, cine vine la putere în ultimii ani şi ce au reuşit să facă şi să înveţe cei ce, graţie carnetului de membiu de partid, s-au cocoţat undeva, sus.
Acum, toată atenţia şi isteria se îndreaptă spre constituirea unor alianţe, cică, dubioase. Vezi Doamne, într-un raion s-au unit comuniştii cu cei din PLDM, în altul – PD cu PCRM, în al treilea – PL, PLDM şi PCRM. Dacă s-au unit, pentru a alege un profesionist, personal salut un asemenea pas. Decît prost, dar de-al nostru, vorba ceea, mai bine unul cu care să nu ne fie ruşine, indiferent de unde vine. Mai ales că 90% din cei aleşi nu au idee de doctrine şi, aşa cum au fugit de la partidele de sorginte comunistă spre cele de orientare democratică cică (inclusiv liberal! – exemplul Bumbăta), vor fugi şi în continuare. Deci?…
LUCIA BACALU
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *