Reţineri la frontieră: plăcinte cu vişină şi tortă de biscuiţi avînd ingrediente ţigări moldoveneşti

grăniceri, frontiera, ţigări, traficanţi
Imagine: border.gov.md

 
„Idei inovatoare” în traficul ilicit de ţigări au depistat colaboratorii organelor de control de la frontiera moldo-română. Traficanţii au apelat la nişte metode „inedite” la părerea lor, dar care sunt cunoscute şi contracarate cu vehemenţă.
La ieşirea din Republica Moldova prin punctul de trecere Leuşeni-Albiţa (auto) în cadrul controlului de rigoare al unui autoturism de model „VW Cady” înmatriculat şi condus de un cetăţean al Ucrainei, echipa de grăniceri şi vameşi aflaţi în tura de serviciu au depistat nedeclarate tăinuite în spaţii special amenajate în elementele constructive ale unităţii de transport 780 pachete ţigări „Pall Mall Super Slims” în valoare de 6630 lei. Surpriza avea să fie mai evidenţiată, cînd alte 20 pachete de ţigări s-au dovedit a fi „umplutura” unei torte din biscuiţi, cu care oaspetele ucrainean intenţiona să-şi servească cunoscuţii din România. „Afacerea” a fost demascată, produsele de tutungerie – confiscate, iar unitatea de transport cu locaşuri special amenajate pentru transportarea frauduloasă a mărfurilor este subiectul de cercetare a ofiţerilor competenţi, în baza căreia organul constatator va decide confiscarea ei. Pentru fapta sa, şoferul a achitat amenda prevăzută pentru traficul ilegal de ţigări.
În zona de control a punctului de trecere a frontierei de stat Ungheni-Cristeşti a fost efectuat, conform schemei tehnologice, controlul grăniceresc – vamal a garniturii de tren nr. 105/106 Chişinău-Bucureşti. În vagonul nr.4 în calitate de pasageri se aflau şi doi cetăţeni ai Republicii Moldova, unul domiciliat în satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni şi altul în satul Todireşti, raionul Ungheni. Ambii sunt studenţi la diferite instituţii de învăţămînt superior din oraşul Iaşi, România şi între ei nu se cunoşteau. În verificările specifice studenţii au declarat obiecte de uz personal şi produse alimentare, afirmînd că alte obiecte nu mai au de declarat. În timpul controlului fizic a bagajului de mînă a unuia dintre ei au fost depistate 160 pachete de ţigări „Temp”, marcate cu timbru de acciz a RM, care se aflau în 2 cutii de carton – ambalaj pentru bomboane acoperite haine şi care nu au fost declarate şi prezentate controlului de rutină. În geanta celuilalt printre haine la fundul genţii, pungă plină cu cireşe şi plăcinte cu vişină erau dosite 170 pachete de ţigări de aceeaşi marcă comercială.
Fiind chestionaţi, studenţii au comunicat că ţigările au fost procurate de ei în Republica Moldova cu scopul de a le trece peste frontieră în România pentru comercializare.
Învăţăceilor le-au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie, fapta fiind calificată conform art.287 al.10 Cod contravenţional. Produsele de tutungerie au fost confiscate, iar sumele amenzilor abia de le-au putut acoperi din banii de cheltuială pe care părinţii le-au dat la plecare. Ambii studenţi au mărturisit că amenda plătită le-a luat pofta de a mai practica în viitor fărădelegi.
Sursa: Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova



📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *