Proiect transfrontalier moldo-român în domeniul sănătăţii mintale

proiect transfrontalier, sănătate mintală, tineri, frontieră
Imagine: timpul.md

Mai multe asociaţii din R. Moldova, România şi Ucraina s-au consolidat astăzi pentru a demara un proiect comun de promovare a sănătăţii mintale în zona de frontieră România- RM. Asociaţiile „Partener”– Grupul de Iniţiativă pentru Dezvoltare Locală Iaşi (România), împreună cu „Somato” din Bălţi, Asociaţia „Alianţa Între Generaţii” din Făleşti, Asociaţia „Helicomed” şi Asociaţia de prietenie România-Ucraina, din România au dat start proiectului proiectul “Iniţiative de cooperare transfrontalieră privind sănătatea mintală a adolescenţilor din zona de graniţă România-Republica Moldova”.
Proiectul a fost lansat astăzi şi se va derula în cadrul Programului Operaţional Comun „România-Ucraina-R. Moldova 2007-2013”, program finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul vizează judeţele Iaşi, Botoşani şi Vaslui din România şi municipiul Bălţi, raioanele Făleşti, Edineţ, Ungheni şi Leova din Moldova.
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea şi promovarea sănătăţii mintale pentru adolescenţii şi tinerii din zona de graniţă România-R. Moldova, bazate pe creşterea rolului societăţii civile şi a comunităţii locale. Proiectul sprijină cooperarea transfrontalieră prin schimburi de experienţă, transfer şi valorizarea de bune practici între profesionişti şi organizaţii active în domeniul sănătăţii mintale, de pe ambele părţi ale graniţei.
În cadrul proiectului, 1250 de tineri cu vârste cuprinse între 13-18 ani, din zona menţionată, vor participa la acţiuni de informare şi instruire în domeniul sănătăţii mintale care vor genera o mai bună adaptare psiho-socială, reducerea problemelor de învăţare, a problemelor de comportament, a agresivităţii, o stare mintală generală bună, etc. Printre beneficiarii proiectului se vor număra şi 60 de profesori, 20 medici şcolari, zece asistenţi medicali şcolari, zece psihologi şcolari, 20 de ONG-uri cu activităţi în domeniul social şi al sănătăţii mintale, patru administraţii locale.
Valoarea totală a proiectului este de 165.931 euro, din această sumă 148.923,07 euro, reprezintă fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană.
Programul Operaţional Comun „România-Ucraina-R. Moldova 2007-2013” este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.
Sursa: Timpul
 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *