Pentru că a vrut să-şi întoarcă soţia din Italia, şi-a mutilat fiica

 

fete, Italia, Corneşti, mutilare,copii, tentativă de omor
Imagine:ziar.jurnal.md

Din JURNALUL Dinei: „Ultima dată l-am văzut la procesul de judecată. „El” nu are voie să se apropie de noi sau să ne sune. În ziua aceea când totul s-a întâmplat m-au sunat rudele şi mi-au spus să nu mă duc acasă. El a stropit-o pe faţă cu acid acetic pe sora mea. Apoi a sunat-o pe mama şi i-a spus că aşteaptă să vin şi eu de la şcoală. Nu mi-am imaginat că este atât de grav. M-am speriat când am văzut cum arată Lenuţa. Îmi este foarte frică de «el»”.
 
„El” este tatăl Dinei şi al Lenuţei în grija căruia mama Veronica şi-a lăsat fiicele şi a plecat să câştige un ban în Italia. La peste o mie de kilometri distanţă, în lipsa mamei, micuţele de 12 şi, respectiv, şase ani au trăit momente de groază. De fiecare dată când se va uita la cicatricele de pe faţa Lenuţei lăsate de mâna tatei, Dina îşi va aminti de schimbările din viaţa lor după ce mama a plecat în străinătate. „Nu-l voi ierta pentru ceea ce a făcut cu Ileana”, spune plină de durere Dina, privind-o cu milă pe sora sa mai mică.
Acum un an, Dina şi Lenuţa locuiau împreună cu părinţii în casa bunicii din or. Corneşti, r. Ungheni. „El şi atunci consuma alcool, dar după plecarea mamei nu mai ieşea din beţii”, povesteşte Dina. Veronica, mama fetelor, ne-a povestit că a vrut să-şi lase fetele în grija surorii ei de la Nisporeni, însă soţul i-a spus că-i va da foc la toate actele dacă va duce fiicele de acasă. „El m-a asigurat că va reuşi să aibă grijă şi de fete şi de mama lui de 75 de ani care este oarbă”, ne spunea printre lacrimi Veronica, pe care am contactat-o peste câteva zile după ce s-a întâmplat tragedia cu fiica ei mai mică. Pe data de 19 ianuarie 2011, Elena a fost internată în spitalul din localitate cu diagnosticul combustie chimică în regiunea feţei, ulterior fiind transportată de urgență în secția combustii și reanimare a Spitalului clinic pentru copii din or. Chișinău. Veronica nu a putut să se întoarcă atunci la fiicele ei. Femeia era de două luni în Italia şi încă nu-şi găsise măcar un loc de muncă acolo. „Acum Veronica are grijă de o bătrânică din Italia. Va trebui să stea mai mult timp acolo pentru că tratamentul Lenuţei costă bani. Fetiţa va avea nevoie şi de intervenţie plastică pentru ca să-i rămână cât mai puţine urme pe faţă”, vorbeşte Elena, sora Veronicăi din Nisporeni, unde sunt găzduite în prezent fetele.
Mama a plâns când a văzut-o pe Lenuţa
Nu şi-a văzut fiica după ce a fost mutilată de soţul ei fiindcă nu are posibilitate să se întoarcă acasă. „Mama a văzut cum arată Lenuţa la ecranul calculatorului, a vorbit cu ea pe skype. Nu se putea opri din plâns”, îşi aminteşte Dina cu ochii plini de lacrimi. Fetiţa spune că surioarei ei mai mici i-a fost greu să-şi revină. „De la început, nu prea vorbea. Acum e energică şi ne pregătim pentru şcoală. La toamnă va merge în clasa I”. Fetele speră că atunci când va suna clopoţelul mama lor va fi alături de ele. „Lenuţa nu prea vrea la şcoală. Ea a stat în spital atunci când alţi copii de vârsta ei se pregăteau pentru şcoală la grădiniţă. Dar eu am o cumătră profesoară şi va veni la noi să facă ore cu Lenuţa”, îşi face planuri Elena. Femeia spune că este fericită că nepoatele sunt cu ea. „Dumnezeu mi-a dat doar un băiat. Acum mai am şi două fiice. Ele m-au întrebat deunăzi dacă pot să-mi spună şi mie mamă”, vorbeşte mătuşa. Dina şi Lenuţa seamănă bucăţică ruptă cu femeia care are grijă acum de ele. Aceiaşi ochi de culoarea cerului, care găzduiesc o speranţă că viaţa de mai departe va fi mai frumoasă. „Dacă se întoarce Veronica, îi voi propune să trăiască şi ea cu noi. Casa e mare, îi putem da şi ei o cameră”, spune Elena. Pentru a fi mai departe de „el”, Dina a trebuit să se adapteze la condiţiile noii şcoli din satul Bălăneşti, raionul Nisporeni. „Mă străduiesc să învăţ cât mai bine, pentru ca atunci când mă sună mama să-i povestesc despre reuşitele mele. Îmi place să croşetez”, a mai adăugat Dina arătându-mi lucrările ei cu care a participat şi la diverse concursuri, la care a luat mai multe premii. Tatăl Dinei nu are posibilitate să se bucure şi el de succesele fiicelor. Lui i-a fost interzis să se apropie sau să le contacteze sub orice formă. „El” va fi lipsit de dreptul de a fi numit „tată” şi riscă până la cinci ani privaţiune de libertate.
Lenuţa poartă mai tot timpul părul pe spate ca să astupe cu şuviţe urmele de arsură. „Copiii de la grădiniţă adesea o întreabă: „Ce ai acolo?”. Dar vreau să vă spun că este un băieţel care i-a spus Lenuţei că este cea mai frumoasă, chiar dacă are arsuri”, spune Dina, sora Lenuţei.
„Voi face acelaşi lucru şi cu voi”
„Adesea soţul mă suna pe la miezul nopţii doar pentru a-mi spune că mă iubeşte şi nu mai poate fără mine. Nu-mi vine să cred că a făcut aşa ceva, mai ales că Lenuţa era fiica sa cea mai dragă”. Ulterior, Veronica a fost nevoită să-şi schimbe numărul de telefon italian, pentru că soţul, după ce a mutilat fiica, o suna fără întrerupere. „Fetele mi-au povestit că tatăl lor a luat nişte jucării de-ale lor şi a început să le taie capetele, să le dezmembreze, spunându-le că va face acelaşi lucru cu ele dacă mama lor nu va veni acasă.”
Lenuţa are nevoie de operaţie plastică
„El a stropit-o cu acid pentru că Lenuţa l-a văzut bând bea vin şi i-a spus mamei despre asta când a vorbit cu ea la telefon. Tata a vrut să o stropească peste ochi strigând la ea că vede prea multe. Lenuţa a reuşit să întoarcă capul”, relatează Dina. Conform datelor expuse în extrasul medical, Elena a fost internată în Spitalului clinic pentru copii din or. Chișinău cu diagnosticul: arsuri, toxemie, arsură chimică de gradul II a feței, gâtului, urechilor, mâinii stângi, arsură chimică de gradul I şi II a pleoapelor și conjunctivei corneei ambilor ochi, afecțiune toxică a organelor interne.
Lenuţa a învăţat mai multe poezii pe care i le va spune mamei atunci când va veni acasă, dar până atunci: „Vreau să-mi trimită mai multe jucării, nu numai haine”, o roagă Lenuţa pe mama Veronica.
Sursa: Jurnal de Chişinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *